Ezeket látta már?

Orvosi siker lehet: nanorészecskékkel - a daganatok ellen

2014.01.08. Módosítva: 2015.11.04.

A véráramban terjedő rákos sejteket elpusztító nanorészecskéket hoztak létre az amerikai Cornell Egyetem kutatói. A rákbetegség legveszélyesebb fázisa az, amikor a kóros sejtek elterjednek és áttéteket okoznak a testben. A daganat diagnózisa után az életkilátásokat leginkább az befolyásolja, keletkeztek-e már áttétek a beteg testében. Michael King, a kutatás vezetője szerint a daganatos halálozások 90 százaléka az áttétekkel kapcsolatos - írta a BBC hírportálja az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányt ismertetve.

A kutatócsoport a rák feltartóztatásának új módszerét dolgozta ki. Apró, nanoméretű golyócskákhoz kapcsolták a TRAIL elnevezésű, daganatölő (killer) fehérjét, amelyet már kipróbáltak a rák elleni kutatásokban, valamint más, tapadóképes fehérjéket. Amikor a vérbe injekciózták ezeket nanorészecskéket, azok ilymódon a fehérvérsejtekhez tapadtak.

Orvosi siker lehet: nanorészecskékkel - a daganatok ellen

A tesztek kimutatták, hogy a fehérvérsejtek a keringés során minden olyan rákos sejtbe beleütköznek, amely a primer daganatról leválva máshova próbál vándorolni. Az is kiderült, hogy a találkozáskor a TRAIL fehérje elpusztítja a daganatos sejteket.

King szerint a vizsgálatok során a rákos sejtek száma látványosan csökkent. Emberi vérben és egerekben két óra elteltével szó szerint szétestek ezek a rákos sejtek - idézte a BBC a kutatót.

Úgy vélte, a nanorészecskéket műtét és sugárkezelés előtt álló pácienseknél lehetne alkalmazni, a beavatkozások során ugyanis leszakadhatnak rákos sejtek a daganatról. Agresszív tumor esetében is alkalmazhatnák őket, hogy az áttételek kialakulását megakadályozzák. Az eddigi eredmények szerint az új módszer nem befolyásolja az immunrendszer működését, és nem károsítja az ereket és az érfalakat.

Arra is figyelmeztetett azonban a kutató, hogy a nanorészecskék emberi alkalmazása előtt még sok biztonságossági tesztre lesz szükség, amelyet egereken és nagyobb testű emlősökön (patkány, nyúl, kutya kell) elvégezni.

(http://www.bbc.co.uk/news/health-25625934)

Forrás: MTI