Ezeket látta már?

Daganat: a hangyák képesek kiszagolni a rosszindulatú tumort?

rák, daganat, hangya, tumor

Francia kutatók azt vizsgálták, hogy hangyák képesek-e kiszagolni a daganatot. Érdekes eredményre jutottak.

Néhány állatnak, például a kutyáknak és az egereknek nagyon érzékeny orruk van, amely képes kiszagolni a rákot. E tanulmányok által inspirálva francia tudósok úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, vajon a szaglásukról ismert hangyák is képesek-e ugyanerre - írja a webmd.com.

"A szaglás használata a betegségek diagnosztizálásában nem új ötlet. Tudjuk, hogy a hangyák mennyire jól tanulnak, és hogyan használják a szaglást, ezért teszteltük ezeknek az apró élőlényeknek a tanulási- és betegségfelismerési képességeit" - mondta Baptiste Piqueret, a Sorbonne Paris Nord Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A rákos sejtek illékony szerves vegyületeket (VOC) termelnek. Ezek olyan szerves vegyi anyagok, amelyek szagot árasztanak ki magukból, és biomarkerként szolgálhatnak a diagnózis felállításához. A kutatók a hangyák idomításához mellráksejteket és egészséges sejteket helyeztek egy Petri-csészébe. A rákos sejtek cukros finomságot tartalmaztak.

"A rák szagához jutalmat társítottunk" - mondta Piqueret, majd hozzátette, hogy ezt a technikát a tudósok klasszikus kondicionálásnak nevezik. Egy semleges inger (a rák szaga) egy második ingerhez (étel) kapcsolódik, amely valamilyen viselkedésre készteti az állatokat. Néhány alkalom után a hangyák megtanulták, hogy az első inger előre jelzi a másodikat, így a táplálék reményében el kezdték keresni a szagot.

Ezután a kutatók a hangyáknak ismét megmutatták a rákos sejtek által kibocsátott szagot de úgy, hogy mellé egy új szagot is tettek. A hangyák ekkor több időt töltöttek a tanult szag vizsgálatával, mint az új szagéval.

A kutyák ugyanezzel a technikával képesek érzékelni a VOC-szagokat, de hónapokba és több száz kísérletbe telik a kondicionálásuk - jegyezték meg a kutatók. A F. fusca hangyák a tanulmány szerint ehhez képest jóval gyorsabban tanulnak, mindössze három tréningpróbára van szükségük rák illatának felismeréséhez.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Daganat: mivel lehetne csökkenteni a rák miatti elhalálozást?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

rák

Forrás: Webmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához