Ezeket látta már?

Rákgyógyítás: az elhízás rontja, a mozgás javítja az esélyeket

2017.07.04. Módosítva: 2017.07.04.
rakgyogyitas

Az elhízás nemcsak sok ráktípus kockázatát növeli, de a már betegek életminőségét és gyógyulási esélyeit is rontja – figyelmeztet a Rákgyógyítás Magazin 2017. nyári lapszáma, amely ugyanakkor óva int a legyengülést okozó diétáktól is. A lap rámutat: a beteg állapotához igazodó rendszeres mozgás az életminőséget és az életkilátásokat egyaránt képes javítani.

Gátolhatja a daganatellenes kezeléseket és ronthatja a betegek életkilátásait az elhízás. A túlsúly nehezíti a diagnosztikát, befolyásolja a hormonháztartást, a gyógyszerek felszívódását, a szív- és érrendszeri következményei növelik a ráktól független kísérőbetegségek kockázatát.

A daganattal összefüggő kóros fogyás viszont ugyancsak árt, mert az izmok erejét is csökkenti, s legyengüléshez vezethet. Olyan életmódváltásra van szükség, amelynek alapja a mozgás, s amelyet a beteg a mindennapokban nem kínlódásként él meg, hanem azonosulni tud vele. A rendszeres fizikai aktivitás gyorsítja a lábadozást, javítja az anyagcserét.

Még egy ágyban fekvő, végstádiumban lévő beteg mindennapjait is könnyebbé teheti a szakszerű gyógytorna, a gyógyulás esélyével hosszú évekre tervező betegek számára "a mozgás kötelező" – nyilatkozzák a lap által megszólaltatott szakemberek.

rakgyogyitas

Pozitív példák sorát említi a Rákgyógyítás Magazin

coordsize="21600,21600" o:spt="75" o:preferrelative="t" path="m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe"

filled="f" stroked="f">

margin-left:.1pt;margin-top:.25pt;width:199.7pt;height:283.3pt;z-index:251658240;

mso-wrap-distance-left:14.15pt;mso-wrap-distance-right:0;

mso-position-horizontal:absolute;mso-position-horizontal-relative:text;

mso-position-vertical:absolute;mso-position-vertical-relative:text' filled="t">

o:title=""/>

Test és lélek egységben gyógyulhat: a pszichológiai rehabilitáció is segíti a felépülést – hangsúlyozták a Magyar Pszichoonkológiai Társaság konferenciáján, amelyről beszámolót közöl az újság. A lap nagyinterjút ad közre az áttétes emlőrákból meggyógyult Bányai Éva pszichológus professzorral, aki a pszichológiai módszereknek, a hipnózisnak a mérhető élettani hatásait is kutatja, s betegsége óta elkötelezetten dolgozik a daganatos betegekért.

Egy másik riportból kiderül, hogyan segített a fényképezés egy fotográfusnak abban, hogy legyőzze a vastagbélrákot. A lapban emellett most is olvashatók a betegek eligazodását segítő információk, magyarázatok, praktikus ismeretek, aktuális hírek.

Olvasson tovább a daganatos betegek gyógyulási esélyeiről.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes – a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő – Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Bérmentesített, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető.

A lap kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság. A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.

Forrás: EgészségKalauz