Ezeket látta már?

Rákmegelőzés: nem elég az egészséges életmód, erre a lépésre is szükség van!

rákmegelőzés rákszűrés egészséges életmód, szűrővizsgálat

Ezeket a vizsgálatokat semmiképp se hagyja ki.

A megelőzés (prevenció) rendkívül fontos az egészségmegőrzés és a betegségek korai stádiumban való felismerése érdekében. Összegyűjtöttük a legfontosabb szűrővizsgálatokat, amikre feltétlenül el kell járnunk! A daganatos megbetegedések elkerülése érdekében nem elég az egészséges életmód: a szűrővizsgálatok elhanyagolása akár az életébe is kerülhet.

Méhnyakszűrés

A méhnyakszűrés minden nőnek a serdülőkortól kezdve, de legkésőbb 25 éves kortól háromévente mindenképpen ajánlott.A vizsgálat a társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezők számára ingyenes. A fájdalommentes vizsgálat során a méhnyakról sejtkenetet vesznek és a levett mintát megvizsgálják. A szűrővizsgálat célja a vírus okozta sejtelváltozások, a rákmegelőző állapot minél korábbi felismerése.

Emlőszűrés

Az emlőszűrés a nők rendszeres, kétévenként megismételt vizsgálata. Térítésmentesen jogosultak rá a 45 és 65 év közötti nők, valamint életkortól függetlenül azok, akiknek a szakorvos elrendeli. Minden 45-65 év közötti nő kétévente egyszer személyes, nevére címzett meghívólevél útján meghívást kap a mammográfiás szűrővizsgálatra. A szűrés célja a kifejlődés kezdeti szakában lévő, kicsi, még nem is tapintható csomók felkutatása.

Akinek a szűrés eredménye negatív, megnyugodhat, mert nagy valószínűséggel nem fenyegeti az emlőrák veszélye. A nem negatív szűrési eredmény felveti a kicsi, olykor még nem is tapintható emlődaganat valószínűségét. Ennek tisztázása érdekében további szakorvosi vizsgálatra van szükség. Ha a szakorvosi vizsgálat pozitív, az időben megkezdett, szakszerű kezelés esélyt ad a teljes gyógyulásra.

A magyaremberek többsége fél a ráktól, mégis kevesen járnak szűrővizsgálatokra

Az emlőrák – a tüdőrák után – a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, minden tíznőből egynél kialakul. Az emlőrákok túlnyomó többsége 50 évnél idősebb nőkben, a havi vérzés abbamaradása utáni életkorban fordul elő, a menopauza előtt ritkábban jelentkezik.

Vastagbélszűrés

A vastagbélszűrésaz 50 év feletti férfiak és nők kétévenkénti szűrővizsgálata, ami ötödével képes csökkenteni a vastagbélrák okozta halálozást a céllakosságban. A vastagbélrák Magyarországon népegészségügyi méretű probléma, mert évente csaknem 7600 új rákesetet diagnosztizálnak. A daganatos halálokok gyakoriságának sorrendjében a vastag- és végbélrák második helyen áll. A nők halálozása 1999 óta kis mértékben csökken, a férfiak között - mérsékelten bár – tovább emelkedik.

Prosztataszűrés

Prosztataszűrés: férfiaknál 50 éves kortól ajánlott, évente. Urológus végzi a végbélen keresztül, esetleg ultrahangos vizsgálattal is kiegészítik. Indokolt esetben lehetőség van prosztata specifikus antigén (PSA) vizsgálatra. A PSA a prosztatában termelődő fehérje, melynek szintje prosztatabetegségek (jóindulatú megnagyobbodás, prosztatarák) esetén emelkedik. Ezt vérmintából tudják kimutatni.

Tudjon meg még többet a mellrákról. Ide kattintva olvashat tovább.

Szájüregi szűrés

Szájüregi szűrés: kétévente ajánlott, férfiaknak és nőknek egyaránt, egész életen át. A szűrés az ajak és szájüreg megtekintéséből és tapintásos vizsgálatából áll, amelyet háziorvos, fogorvos és foglalkozás egészségügyi orvos végezhet.

Bőrgyógyászati szűrés

Bőrgyógyászati szűrés: 20 éves kortól évente, de érzékenyebb, világosabb bőrűeknek, vagy azoknak, akiknek sok anyajegyük van már fiatalabb korban is és félévente javasolt. Ezt bőrgyógyász végzi, aki dermatoszkóp segítségével megtekinti az anyajegyeket, de havonta magunknak is érdemes megvizsgálni azokat, hogy nincs-e elváltozás.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megállítható-e immunterápiával az áttétes rák? Itt a válasz!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

áttétes rák

Forrás: nefi.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához