Ezeket látta már?

Rendszeres halfogyasztással a bélpolipok ellen

2012.02.04. Módosítva: 2015.11.04.

A rendszeres halevés csökkentheti a vastagbélpolip kockázatát. A hetente nagyjából háromszor halat fogyasztó nőknél valamivel alacsonyabb a vastagbélpolip kialakulásának a kockázata, mint azoknál a társaiknál, akik kevesebb mint heti egyszer esznek a tenger omega-3 zsírsavakban gazdag gyümölcseiből - derült ki egy új tanulmányból.

A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány készítői abból az elméletből indultak ki, hogy a halakban lévő omega-3 zsírsavak az aszpirinhez hasonló gyulladáscsökkentő hatással bírnak, amely megakadályozhatja a polip kialakulását. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy ezek a zsírsavak csökkenthetik a vastagbélrák kockázatát.

Rendszeres halfogyasztással a bélpolipok ellen

A Tennessee állambeli Vanderbilt Egyetemen dolgozó Harvey Murff által vezetett vizsgálat több mint 5300 ember bevonásával készült. A rutin vastagbéltükrözésre - kolonoszkópiára - érkező pácienseket a szakemberek kikérdezték táplálkozási szokásaikról. A kutatócsoport ezután összehasonlította a több mint 1400 olyan nő által adott válaszokat, akiknél az orvosok nem találtak polipot, azokéval, akiknél viszont diagnosztizálták az elváltozást. Az utóbbiak száma 456 volt.

Közülük 23 százalék a hetente legkevesebb, 15 százalék pedig a legtöbb halat fogyasztók csoportjába tartozott. A szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy a sok tenger gyümölcsét fogyasztó nők valamelyest nagyobb védelmet élveznek az elváltozással szemben. A résztvevők korának, dohányzási szokásainak és aszpirinfogyasztásának a figyelembe vétele után a kutatók arra jutottak, hogy a legtöbb - hetente háromszor - halat fogyasztó nőknél 33 százalékkal kisebb valószínűséggel találtak polipot az orvosok azokhoz képest, akik heti egy alkalomnál kevesebbszer esznek halat.

Ugyanakkor nem zárható ki, hogy a halat kedvelők olyan más egészséges szokással is bírnak, amelyek szintén csökkentik a polip kockázatát. A tanulmány nem követte nyomon a résztvevőket, így nem tudni, hogy a halevők mely csoportjainál alakult ki a későbbiekben nagyobb valószínűséggel rákos elváltozás, bár Murff szerint a polip megbízható előjele a betegség kockázatának.

A rendszeresen halat fogyasztó férfiaknál a kutatók nem tapasztaltak hasonló jótékony hatást. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a férfiak kevésbé érzékenyek a halakban lévő omega-3 zsírsavakra, ezért többet kellene enniük a pozitív hatás érdekében. Egy másik lehetséges válasz, hogy a férfiak több omega-6 zsírsavat fogyasztanak - ez többek között a csirkében és a mogyoróban is megtalálható -, ami semlegesítheti az omega-3 zsírsavak hatását. Az omega-6 zsírsavak a gyulladással összefüggésben lévő prosztaglandin E2 nevű hormon termeléséhez kötődnek: a sok omega-3 zsírsav fogyasztása alacsonyan tartja az omega-6 zsírsavak és ezen keresztül a szóban forgó hormon szintjét

is.

Murff szerint minél több halat ettek a női résztvevők, annál alacsonyabb volt prosztaglandin E2 szintjük.

Az Amerikai Rák Társaság szerint évente nagyjából 140 ezer új vastagbél- és végbélrákos esetet diagnosztizálnak az Egyesült Államokban.

Forrás: MTI