Ezeket látta már?

Sikeresen kezeltek leukémiásokat arzénnal és A-vitaminnal

2009.02.18. Módosítva: 2015.11.04.

Sikeresen és biztonságosan kezeltek vér- és csontvelőrákos pácienseket arzén és A-vitamin kombinációjával egy hosszú távú kínai tanulmány szerint.

A közleményben, amely az Egyesült Államok tudományos akadémiájának folyóiratában, a PNAS-ben kedden jelenik meg, az orvosok beszámolnak arról, hogy 85 beteget kezeltek a módszerrel, majd átlagosan 70 hónapig követték egészségi állapotukat. Közülük 80 páciens teljesen felépült, nem találtak szívükben vagy tüdejükben sem más, kapcsolódó problémát, és másodlagos rák sem fejlődött ki náluk.

"Két évvel a kezelés után a betegek vérében és vizeletében az arzén szintje jóval a biztonsági határérték alatt maradt, és alig volt magasabb, mint a kontroll csoporté" - írták a kutatók, akik megállapították, hogy a kombinált kezelés hatékonyabb volt, mint a két szer külön-külön. A szerzők azt javasolják, hogy a kezelést vér- és csontvelőráknál vagy a leukémia egy speciális típusánál alkalmazzák.

Bár az A-vitamint már több tanulmány vizsgálta, ez az első alkalom, hogy ilyen hosszú ideig követték hatékonyságát. Arzénvegyületeket a 18. század óta használnak gyógyszerként bizonyos betegség kezelésére. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága, az FDA 2000-ben hagyta jóvá vér- és csontvelőrákos emberek kezelésére.

Forrás: EgészségKalauz