Ezeket látta már?

SOTE: mesterséges intelligencia segíthet a mellrák és a szívbetegségek korai felismerésében

SOTE, mesterséges intelligencia

A SOTE saját szakemberivel támogatja a mesterséges intelligencia beépülését az egészségügybe. A cél, hogy a mesterséges intelligencia segítségével a vastagbélrák, a mellrák és a szívbetegségek is korábban felismerhetővé váljanak.

A Semmelweis Egyetem egyike volt annak az egészségügyi mesterséges intelligencia alkalmazások tesztkörnyezetének kialakításáról szóló együttműködési megállapodás aláíróinak – az Észt Szociális Minisztérium, a Guardtime kiberbiztonsági vállalat, a Tallini Műszaki Egyetem (TalTech), a Magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium és az E-Group ICT Software Zrt. mellett –, amely a két ország közötti projektek keretein belül a mellrák és a vastagbélrák korai elváltozásainak felismeréséhez nyújt egyedi és biztonságos fejlesztési környezetet. Első lépésként ezeket a Semmelweis Egyetem által kidolgozott algoritmusokat tesztelik a partnerek. Ezt követően a szívbetegségekre fókuszálnak, ugyanis a szív- és érrendszeri betegségek kockázatainak pontosabb megállapítását lehetővé tevő alkalmazások az Észtországban már folyamatban lévő kezdeményezéseket tudják támogatni.

Olvasson tovább! Ezek a mellrák jelei

Az együttműködésben az állami és egyetemi partnerek mellett jelentős a KKV szerepvállalás is, amit magyar részről az E-Group Zrt. képvisel. Az 1993-ban alapított E-Group az egészségügyi, továbbá a pénzügyi, energetikai és a kormányzati szektorban teljesít sikeres hazai és nemzetközi projekteket. A magyar-észt együttműködéshez különösen a 2018. óta folyó InnoHealth Datalake projektjével járul hozzá, amelynek célja a magyar egészségügyi adatvagyonban rejlő lehetőségek hasznosítása.

Forrás: SOTE

Forrás: EgészségKalauz