Ezeket látta már?

Szinte hihetetlen! Ez a rovar képes korán kiszagolni a rákot

rák, kutatás, daganat, magyar kutatók

A furcsa módszert a daganatok korai kimutatására is lehetne használni a kutatók szerint.

A Michigan Állami Egyetem kutatása szerint a sáskák képesek „kiszagolni” a különbséget az egészséges emberi sejtek és a rákos sejtek között.Sőt, úgy tűnik, hogy a rovarok képesek még a különböző rákok között is különbséget tenni. Bár a kutatók még nem adtak ki szakértők által lektorált tanulmányt a témában, az írásuk csak preprint, elég biztosak benne, hogy a felfedezésüket akár a rák korai diagnózisára is lehet használni - írja a Study Finds, amelynek cikkét a 24.hu szúrta ki.

A sáskák különbséget tesznek az egészséges és a daganatos sejt között

A kutatásnak az volt az alapja, hogy a rákos és az egészséges sejtek különböző módon működnek. A növekedésük során más-más kémiai vegyületeket hoznak létre, így ha eljutnak a tüdőbe, vagy a legutakba, kimutathatóak a leheletből is.

A kísérlet során a kutatók feljegyezték, hogy a rovarok hogyan reagálnak a rákos sejtek, illetve az egészséges sejtek gázmintáira. Az eredmények azt mutatták, hogy a sáskák elképesztő pontossággal tudják eldönteni, melyik az egészséges, és melyik a daganatos sejt.

Ugyanakkor a kutatás kizárólag a szájüregi rákos megbetegedésekre fókuszált, a szerzők biztosak abban, hogy megközelítésük ugyanolyan jól működne minden olyan rák esetében, ahol a daganat anyagcseretermékei, a metabolitok kimutathatóak a leheletből.

Daganat: a hangyák is kiszagolják a tumort

Korábban francia tudósok úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, vajon a szaglásukról ismert hangyák is képesek-e ugyanerre.

"A szaglás használata a betegségek diagnosztizálásában nem új ötlet. Tudjuk, hogy a hangyák mennyire jól tanulnak, és hogyan használják a szaglást, ezért teszteltük ezeknek az apró élőlényeknek a tanulási- és betegségfelismerési képességeit" - mondta Baptiste Piqueret, a Sorbonne Paris Nord Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. A kutatók a hangyák idomításához mellráksejteket és egészséges sejteket helyeztek egy Petri-csészébe. A rákos sejtek cukros finomságot tartalmaztak.

"A rák szagához jutalmat társítottunk" - mondta Piqueret, majd hozzátette, hogy ezt a technikát a tudósok klasszikus kondicionálásnak nevezik. Egy semleges inger (a rák szaga) egy második ingerhez (étel) kapcsolódik, amely valamilyen viselkedésre készteti az állatokat. Néhány alkalom után a hangyák megtanulták, hogy az első inger előre jelzi a másodikat, így a táplálék reményében el kezdték keresni a szagot.

Hasnyálmirigyrák - 5 dolog, ami növelheti a kialakulás esélyét - olvasson tovább!

Ezután a kutatók a hangyáknak ismét megmutatták a rákos sejtek által kibocsátott szagot de úgy, hogy mellé egy új szagot is tettek. A hangyák ekkor több időt töltöttek a tanult szag vizsgálatával, mint az új szagéval.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: 24.hu/egészségkalauz