Ezeket látta már?

Új gyógyszer jöhet, ami az agresszív rákot is legyőzheti

rák, daganat, tumor, rns, ellenszer

Az új szer pont ott győz, ahol a hagyományos gyógyszerek hatástalanok.

A SciTechDaily számolt be egy japán kutatásról, aminek során áttétes daganatokat is sikeresen kezeltek egy génszerkesztésre használt rendszerrel.

A kutatást a Tokiói Egyetemen végezték, aminek során mesterséges DNS-sel emberi méhnyakrákos, mellrákos sejteket, valamint egerek melanómás sejtjeit célozták meg és pusztították el.

A kutatócsoportot vezetője, Akimicu Okamoto professzor elmondta, hogy eleve az volt a céljuk, hogy a hagyományos rák elleni szerek helyett olyat fejlesszenek ki, ami másként működik, és ezzel talán áttörést érhetnek el.

A kísérletben kémiai úton szintetizált, az eddigiekhez eltérő módon, hajtűszerűen hajlított alakú dezoxiribonukleinsavat juttattak a rákos sejtekbe, ahol azok mikro-RNS-molekulákhoz (amiket a rákos sejtek túltermelnek) kapcsolódtak. A mikro-RNS-hez kapcsolódó DNS olyan hosszú molekulaláncokká alakult, amely kiváltotta az immunrendszer válaszát, aminek hatására a tumor növekedése leállt, és a szervezet fel tudott lépni a tumorral szemben.

Ez azért jelent áttörést, mert az eddig használt gyógyszerek nem tudnak különbséget tenni az egészséges és rákos sejtek között, így az immunrendszer a hatásukra mindkettőt pusztította. A hajtűalakú, mesterséges DNS azonban szelektív hatást váltott ki.

A professzor elmondta, hogy ez jó hír lehet a betegeknek és a gyógyszergyártóknak is, mert új, hatásosabb gyógyszerek kerülhetnek majd kifejlesztésre.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Iyen ráktípusokat tudnak legnagyobb eséllyel genetikailag szűrni

Forrás: EgészségKalauz