Ezeket látta már?

Vastagbélpolipból vastagbélrák: hogyan alakul ki a rosszindulatú daganat?

hogyan lehet a vastagbélpolipból vastagbélrák rosszindulatú daganat

Milyen tünetekről ismerhetjük fel a vastagbélpolipot, és hogyan alakulhat ki belőle vastagbéltumor?

A vastagbélpolip a bél ezen szakaszán lévő ún. szövetnövedékek neve, amelyek a bélfalból, a bélfalról nőnek ki, méretük változó. Hasonlíthatnak szemölcsszerű képződményhez, gombához, vagy ujjakra emlékeztető alakzathoz, lehetnek nyelesek és nyél nélküliek is. Általában jóindulatúak, de némelyik okozhat a vastagbélben daganatos elfajulást.

A vastagbélpolipok lehetnek egyedül "ülő" és társas típusúak, méretük változó, megnőhetnek akár 2 cm-nél nagyobb átmérőre is. A világ fejlett országaiban fordulnak elő gyakrabban.

Adenomák és hyperplasiás polipok

Ez a két leggyakrabban előforduló típus, eredet szerint. A vastagbél adenomák gyakoribbak az életkor előrehaladtával. Klinikai vélemény szerint nagyobb kockázatot jelentenek a vastagbélrák kialakulása szempontjából, bár ez csak hosszú évek alatt alakul ki, és csak az adenomák kis százalékában. A hiperpláziás (túlnövekedett) polip önmagában nem kockázati tényező, de ha túl nagy méretű, akkor lehetnek rajta adenomák is.

Mi okozhat vastagbélpolipot?

A vastagbél polipok keletkezésének oka nem ismeretes. Egyes vélemények szerint hozzájárulhatnak életmódi tényezők, mint pl. a nagy mennyiségű, magas zsírtartalmú étkezés, vörös húsok fokozottabb fogyasztása, kevés étkezési rost, több alkohol fogyasztása. Genetikai tényezők is szerepet játszanak, mint pl. a vastagbél polip, vagy a vastagbélrák családi halmozódása.

Az ún. familiáris polyposis esetén a vastagbélen szinte százával jelennek meg a kisméretű polipok, a bél felszíne kárpithoz hasonló látványt nyújt. Az érintett család sok tagja szenvedhet e betegségben, és nagy a kockázat arra, hogy ebből vastagbélrák fejlődjön ki. Éppen ezért célszerű, hogy polipok esetén gyakoribb legyen a vastagbél vizsgálata, és a polipos növedékek szakaszát műtéti úton eltávolítsák. A kezeletlen familiáris polyposis esetei 40 év felett nem ritkán fordulhatnak malignussá, tehát daganatos elfajulás következik be.

Szakértői becslések szerint a vastagbél-adenomák középkorú, és annál idősebb egyéneken mintegy 20%-ban fordulnak elő, beleértve azt is, hogy a speciális genetikai profilnál, valamint akiben nagyméterű polip fejlődött ki, ott gyakoribb a vastagbélrák előfordulása.

Melyek a vastagbélpolip tünetei?

Legtöbb esetben, a polip nem okoz tüneteket, csak szűrés alkalmával lehet észrevenni. Előfordulhat, hogy vérzik, akkor a székleten is látható a vér, vagy az a végbélből ürül, vagy a székürítés alkalmával nyákos a széklet felszíne. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a nagyméretű polip elzárja a vastagbelet, ez székrekedés – vagy éppen hasmenést, hasi fájdalmat, hányást okozhat.

Hogyan diagnosztizálható a vastagbélpolip?

Mivel nincsenek jellemző tünetek, ezért általában csak eszközös vizsgálatok alkalmával derül fény meglétükre. Ilyen vizsgálat pl.:

A szigmoidoszkópia ill. kolonoszkópia, ezek a vastag- és/vagy végbél endoszkópos vizsgálati eljárásai. A végbélen át feljuttatott endoszkóp flexibilis eszköz, kamerával és mintavevő eszközzel felszerelve.

A vastagbél báriumos röntgenvizsgálata, amikor a bélbe juttatott bárium segítségével a bélelváltozások röntgenfelvételen megjeleníthetőek.

Hogyan előzhető meg a polipózis?

  • A magas rost- kalcium- és folsav tartalmú-, valamint alacsony zsírtartalmú diéta segíthet a vastagbél polip megelőzésében. Jótékony hatású a több fizikai aktivitás is.
  • Ha adenomát azonosítottak a bélben, és az eltávolításra is került, az orvos javasolhatja a rendszeres kolonoszkópia végzését. Ez a fajta polip kiújulhat, és fennáll a vastagbélrák kialakulásának veszélye is, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés.
  • A tapasztalatok szerint az aszpirin és a NSAID-ok (nem szteroid gyulladásgátlók) bizonyos védő hatással bírnak a vastagbél adenomák ellen, de ez a hatás klinikailag még kevéssé igazolt. Orvosi konzultáció nélkül erre a célra aszpirint, NSAID-okat nem szabad szedni!

Hogyan kezelhető a vastagbélpolip?

A vastagbélen, végbélen lévő polipokat általában eltávolítják, mivel az a tapasztalat, hogy ezáltal jelentősen csökken az illetőnél a vastagbél daganat kockázata. Ez legtöbbször a kolonoszkópia alkalmával elvégezhető. A beavatkozás úgy történik, hogy a kolonoszkóp végére egy dróthurkot erősítenek. A megfelelő helyre juttatott kolonoszkóp szerint a látott kép alapján a hurokkal körülveszik a polip alapját.

A szorosra húzott hurkon elektromos áramot vezetnek át, amely "leégeti", kauterizálja a polipot. Így az vérzésmentesen eltávolítható. A beavatkozás csak minimális diszkomforttal jár, és a beteg általában már aznap hazamehet. Ritkán, ha a polip igen nagyméretű, akkor hagyományos hasi műtét útján lehet csak eltávolítani.

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Prosztatarák és vastagbélrák - van, amiben hasonlít a kettő

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#puffadás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához