Ezeket látta már?

Vigyázni kell az őssejtterápiákkal!

2010.06.20. Módosítva: 2016.08.08.

Óvatosságra intenek kutatók az őssejtes terápiákkal kapcsolatban. Új, őssejtterápia után jelentkező, életveszélyes szövődményt írtak le kanadai kutatók - számolt be róla csütörtökön a BBC hírportálja (http://news.bbc.co.uk).

A brit közszolgálati médium a Journal of the American Society of Nephrology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányt ismertette.

Kanadai és thaiföldi kutatók egy őssejtterápián átesett páciens veséjét vizsgálták meg. A páciens veséjébe őssejteket fecskendeztek egy meg nem nevezett magánkórházban, ám a szerv szövetei károsodtak, fertőzés lépett fel, végül a beteg meghalt.

Paul Scott Thorner, a Torontói Egyetem munkatársa és kollégái ezután eltávolították és alaposan átvizsgálták az elhunyt páciens veséjét. Megállapították, hogy a páciensnek nem származott előnye a kezelésből, viszont egy olyan károsodás lépett fel veséjében, melyet eddig nem tapasztaltak: csontvelősejtekből és vérerekből képződött csomók jelentek meg a szövetekben.

A folyóiratban Nagy András őssejtkutató, a torontói Mount Sinai Kórház kutatója kifejtette, hogy az őssejtterápiák alkalmazásánál még óvatosságra van szükség, különösen akkor, ha szabályozatlan magánklinikák kínálják fel. Mint kutatótársával együtt hangsúlyozta, a túl korai lelkesedés és a nem kellően megvizsgált protokollok alkalmazása veszélyes lehet, az őssejtkutatás területére irányuló negatív publicitást eredményez, és ami még fontosabb, a páciens számára katasztrofális kimenetelhez vezethet.

Forrás: MTI