Ezeket látta már?

A gyomorfekély vizsgálata

2018.01.23. Módosítva: 2018.01.24.
gyomorfekely

A gyomorfekély diagnosztizálásához sok esetben elegendő a tünetek ismerete, azonban a gyomorfekély esetenként nem jár együtt fájdalommal, vagyis tünetmentes. A vizsgálatok azért is fontosak lehetnek, hogy más betegségeket kizárjanak.

A legtöbb esetben a gyomorfekély megállapításához elegendő a jellegzetes tünetek ismerete, az orvosok gyakran hosszadalmas eljárások nélkül kezdik meg a kezelést. Az étkezések után néhány órával jelentkező, illetve evés után enyhülő hasi fájdalom igen árulkodó lehet.

Az idősebbeknél fontos a vizsgálata

Különösen az idősebb korosztálynál, vagyis a 45 éven felülieknél lehet fontos a vizsgálatok elvégzése, ha felmerül a gyomorfekély esélye. Az idősebbeknél ugyanis a gyomorfekély sokáig nem jár együtt fájdalommal vagy egyéb tünetekkel (például puffadással vagy teltségérzettel), ha pedig jelentkeznek a tünetek, az általában előrehaladottabb betegséget jelez. Ha néhány héten belül magától vagy kezelést követően sem javul a beteg állapota, mindenképpen fontos az endoszkópos vagy képalkotó eljárásokkal végzett vizsgálat, mert a gyomorráknak is hasonló tünetei lehetnek.

A gyomorfekélyt gyakran a Helicobacter pylori fertőzés okozza A gyomorfekélyt gyakran a Helicobacter pylori fertőzés okozza Forrás: EgészségKalauz

Szintén lényegesek a vizsgálatok abban az esetben, ha a beteg állapota hosszabb kezelést követően sem javul, mert ilyenkor előfordulhat, hogy más probléma áll a háttérben, mely fokozott savtermelésre serkenti a gyomrot.

Eljárások a gyomorfekély diagnosztizálásához

A leggyakrabban alkalmazott vizsgálati módszerek közé tartozik az endoszkópia, melynél egy apró, rugalmas és hajlékony "nyélre" erősített kamera segítségével megtekinthetik a nyelőcsövet, a gyomrot vagy éppen a vékonybél első szakaszát. A szakavatott szemek azonnal felismerhetik a fekélyt, de annak a pontos helyzetét és a súlyosságát is. Az endoszkópos vizsgálat emellett segíthet a diagnózis pontosításában is, ha a gyomorfekélyre utaló tünetek hátterében mégis egy másik betegség áll.

A gyomorfekély műtét nélkül is gyógyítható. Olvasson róla!

A gyomorfekély egyik fő oka a Helicobacter pylori fertőzés, melyet meglehetősen nehéz gyógyítani, több antibiotikum kombinációjára is szükség van. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy kiderítsék, ez a baktérium szerepet játszik-e a fekélyek kialakulásában. Azonban ehhez nem elegendő egyszerű vérvizsgálat, ugyanis ezzel a módszerrel nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy a szervezetben aktuálisan jelen lévő fertőzésről van-e szó, vagy egy korábbi fertőzés "maradványait" mutatja-e ki a vizsgálat. A H. pylori fertőzés megállapításához ezért általában kilégzéses vizsgálatot vagy székletvizsgálatot javasolhatnak.

Forrás: EgészségKalauz