Ezeket látta már?

4 tünet, mely aranyérre utalhat - tudja meg, miket tehet ellene

aranyér ellen tünet aranyeres csomó tipp

Ha ezeket tapaszalja, a következő praktikákat tudja bevetni ellenük.

Bár gyakori probléma, sajnos kevesen fordulnak aranyeres panaszokkal szakemberhez, pedig ha sokáig halogatja, műtét lehet a vége. Kérdéseinkre dr. Baranyai László, a Trombózisközpont aranyér specialistája válaszolt.

Aranyeres csomó

A felszín alatt található érhálózatnak, az "érpárnáknak" fontos szerepük van a végbél normális működésében, a széklet tartásában, valamint a széklet ürítés mechanizmusában. Amennyiben az érpárnát rögzítő kötőszövet meggyengül vagy megnyúlik, aranyeres csomó alakul ki: vagy a végbélbe bedomborodó vagy a végbélnyílásból előeső képlet formájában jelentkezhet, előfordulhat külső és belső aranyér, ez utóbbi gyakran sokáig fájdalommentes.

Az aranyér főbb tünetei

  • véres széklet
  • viszketés
  • fájdalom az ülésnél
  • váladékozás

A legkellemetlenebb következmény a székelési nehezítettség, megkeserítve a beteg mindennapjait, rontva komfortérzetét.

Ülő munka? Csípős ételek?

Az aranyér kialakulásához vezető okok közül kiemelendőek a veleszületett, örökletes tényezők, a fokozott hasüregi nyomásviszonyok (terhesség, szülés, székrekedés, nehéz súlyok emelése, stb.). Nem tesznek jót az aranyér kialakulásának a civilizációs ártalmak sem, legyen szó elhízásról vagy mozgáshiányról, illetve a túlzott ülő munkáról. A rostszegény, túl csípős, fűszeres ételek is befolyásolják a betegséget – sorolja a proktológus.

Házi praktikák aranyér esetén

  • fogyasszon rostban gazdag táplálékokat
  • bőségesen hidratáljon
  • alkalmazzon 20 C-fokos ülőfürdőt
  • hideg borogatás
  • sima WC-papír helyett használjon nedves törlőkendőt

Ezeken kívül használhat vény nélküli krémeket, kúpokat, melyek csökkentik a gyulladást és mérséklik a kellemetlen tüneteket. Amennyiben ezek nem vezetnek eredményre, úgy az orvos speciális készítményeket ajánl, illetve szóba jöhet még a műtéti beavatkozás is.

Miért fontos az aranyérkorai felismerés?

- Akár van tünete vagy már látható, kitapintható az aranyér, a korai felismerés és szakorvoshoz fordulás lehetővé teszi a kíméletes ambuláns gyógyítást. Aki későn megy orvoshoz, azon lehetséges, hogy csak a műtét segíthet. Az elhanyagolt aranyeresség további problémákat is okozhat: nyálkahártya gyulladást, kifekélyesedést, előesést (prolapsus) – figyelmeztet dr. Baranyai László.

Nem szabad elfelejteni, hogy hasonló tünetekkel jelentkezhetnek a végbél jó és rosszindulatú daganatai is. A korán felfedezett végbélrák eredményesen gyógyítható, ám megelőzhető a mielőbbi szakorvoshoz fordulással a panaszok enyhítése érdekében, a mindennapok megkönnyítéséért!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Aranyér: oka, tünetei, otthoni és orvosi kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#aranyér

Forrás: Trombózisközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához