Ezeket látta már?

Aranyér: oka, tünetei, otthoni és orvosi kezelése

aranyér , aranyér tünetei, aranyér kezelése, véres széklet, székrekedés, végbélfájdalom, terhesség, gumigyűrű ligatúra, injekciós szkleroterápia, koaguláció

Az aranyér a végbélnyílás körül és a végbélben található erek tágulata, duzzanata, amelyek leginkább az alsó végtagon megjelenő visszerességhez hasonlítanak.

Az aranyeresség nagyon gyakori betegség. Négyből három felnőttnek vannak időszakosan aranyeres tünetei. Az aranyér azonban nemcsak kellemetlenséggel járhat, hanem – kezeletlen esetben – akár súlyos szövődmények kialakulásához is vezethet.

Az aranyér

Aranyérnek nevezzük a végbél környéki kitágult, duzzadt vénákat. Ezek a csomók begyulladhatnak, kizáródhatnak, vérrög alakulhat ki bennük. Az aranyeres csomók tünetei a friss, élénkpiros vérrel festett széklet vagy vécépapír, a fájdalom, a végbélnyílás körüli viszketés. A tünetek különösen székletürítéskor jelentkeznek. Külső aranyér esetén ezek a csomók kitapinthatók mosakodás során is.

A tünetek nemcsak kellemetlenek, hanem más, súlyosabb betegség (vastagbélrák, végbélrák) tüneteit is utánozhatják, így állandó odafigyelést igényelnek.

Az aranyeresség legjellemzőbb tünete a székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés, ugyanakkor nem minden esetben erőteljesek a panaszok. Az aranyeresség legjellemzőbb tünete a székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés, ugyanakkor nem minden esetben erőteljesek a panaszok. Forrás: shutterstock.com

Az aranyér leggyakrabban székrekedés következtében alakul ki. A székrekedés miatti erőlködés, fokozott hasprés megnöveli a nyomást a végbél körül található erekben, amelyek így megduzzadnak, túltágulnak. Az aranyér kialakulásában családi hajlam is megfigyelhető, a terhesség is fokozza az előfordulását.

Az aranyér főbb tünetei

A külső aranyerek a végbélnyílás körüli bőr alatt találhatók.Jellemzőezn végbélnyílás körüli viszketést vagy fájdalmat okoznak, és duzzanatként kitapinthatók. Sérülésükkel a széklet véres, nyákos lehet.

A belső aranyeres csomók a végbélcsatornában találhatók. Ezek nem tapinthatók vagy láthatók kívülről, és gyakran fájdalommal sem járnak. Székeléskor azonban a széklet véres lehet miattuk, vagy a vécépapíron élénk piros színű vér jelenhet meg. Ha viszont a belső aranyeres csomó a végbélnyíláson keresztül kitüremkedik (előreesik), azt gyakran kíséri fájdalom is.

Aranyér: ezt a 4 fő tünetet figyelje! >>

Az aranyeres csomók a súlyosságuk szerint stádiumokba sorolhatók:

I. stádium: a megnagyobbodott csomók a végbélen belül maradnak. Kis vérzés fordulhat elő székeléskor.

II. stádium: székeléskor a csomók kitüremkednek és véreznek, de székelés után maguktól visszahúzódnak.

III. stádium: székelés után az aranyér nem húzódik vissza magától, de kézzel még vissza lehet helyezni. Ebben a stádiumban gyakran jelentkezik jelentős fájdalom és/vagy vérzés.

IV. stádium: a csomók folyamatosan kitüremkedett állapotban vannak, és kézzel sem lehet már visszahelyezni őket a végbélbe. A vér megalvadhat a csomókban, ami vérrög kialakulásához vezet. Ebben a stádium az aranyerek igen fájdalmasak, és általában műtéti megoldást igényelnek.

Figyelem! Az erős fájdalom, duzzanat és a végbélnyílás körül tapintható kemény csomó arra utalhat, hogy egy külső aranyeres csomóban vérrög alakult ki!

Aranyér: ezekre külön figyeljen a nyaralása alatt! >>

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a széklete véres, vagy aranyeres panaszai egy hét otthoni kezelés után sem szűntek meg, forduljon gasztroenterológushoz, sebészhez vagy proktológus szakorvoshoz. A véres széklet ritkább esetben vastagbéldaganatra vagy végbéldaganatra is utalhat, ezért véres széklet esetén mindig ajánlott az orvosi kivizsgálás. A megfelelő szakrendelésre történő beutalásban kérje háziorvosa segítségét.

Azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt, ha az aranyeres csomóból sok vért veszített, és szédül, rosszul van!

Feltétlenül szükséges a beteg orvos általi fizikális vizsgálata, szükség esetén kiegészítő labor- és képalkotó vizsgálat kérése. Feltétlenül szükséges a beteg orvos általi fizikális vizsgálata, szükség esetén kiegészítő labor- és képalkotó vizsgálat kérése. Forrás: shutterstock.com

Az aranyér kiváltó okai

Az aranyér leggyakrabban székrekedés következményeként alakul ki. A székrekedés miatti erőlködés, fokozott hasprés megnöveli a nyomást a végbél körül található erekben, amelyek így megduzzadnak, túltágulnak.

Az aranyerek kialakulásának esélyét továbbá növelhetik a következők:

 • időskor,
 • túlsúly/elhízás,
 • krónikus hasmenés,
 • terhesség,
 • végbéldaganat,
 • krónikus májbetegség,
 • kötőszöveti gyengeség,
 • ha az illető személy sok időt tölt a vécén,
 • ha az illető személy rendszeresen emel nehéz tárgyakat,
 • ha ülőmunkát végez, vagy ülő életmódot folytat,
 • ha a családjában előfordult már a betegség.

Az aranyér lehetséges szövődményei

Az aranyér miatt számos probléma jelentkezhet, kezeletlen esetben vashiányos vérszegénység alakulhat ki a fokozott vérvesztés miatt, illetve az érintett terület gyulladásának, felülfertőződésének, kifekélyesedésének is növekszik az esélye.

Súlyosabb esetben a belső aranyér kitüremkedhet a végbélnyíláson kívül, és akár ki is záródhat. Ilyenkor a csomó vérellátása megszűnik, ami extrém fájdalommal járhat, és orvosi beavatkozást igényel. Ehhez hasonlóan az aranyérben vérrög is kialakulhat, ami nagyon fájdalmas lehet, és általában orvosi beavatkozást igényel.

Nagyon ritkán széklettartási problémák alakulhatnak ki.

Súlyos, kezeletlen esetben végbélsipoly alakulhat ki, vagyis egy abnormális járat keletkezik a végbélcsatorna és a külvilág között.

Mikortól veszélyes az aranyér? Ha ilyet tapasztal, forduljon orvoshoz! >>

Az aranyér diagnosztizálása

A külső aranyerek szabad szemmel is láthatók, míg a belső aranyerek vizsgálatához rektális-digitális vizsgálatra (RDV) van szükség. Ilyenkor az orvos síkosítóval bekent kesztyűs ujjával felnyúl a végbélbe, és megpróbálja kitapintani a végbél falában lévő kitüremkedéseket. A belső aranyerek a proktoszkóp nevű eszközzel is láthatóvá tehetők.

Székletürítés során az erőlködés, hasprés miatt a vénák falára nehezedő nyomás nő, ami idővel a legtöbb embernél túltágítja a vénákat. A kitágult erek ezzel még sérülékenyebbé válnak és hajlamosak lesznek a gyulladásra. Székletürítés során az erőlködés, hasprés miatt a vénák falára nehezedő nyomás nő, ami idővel a legtöbb embernél túltágítja a vénákat. A kitágult erek ezzel még sérülékenyebbé válnak és hajlamosak lesznek a gyulladásra. Forrás: shutterstock.com

Az aranyér kezelése

Enyhe esetben lehetőség van otthoni kezelésre a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyszerekkel (kúp, krém, kenőcs). Ezek hatóanyagai egyrészt ápolják a bélnyálkahártyát, másrészt érösszehúzó, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezhetnek, és rendszerint pár nap alatt enyhíthetik a tüneteket.

A megfelelő készítmények megválasztásához kérje bizalommal a gyógyszerész segítségét!

Fentiek kiegészítéseként a gyógynövényes ülőfürdő is segíthet, de az aranyér jegelése is hatásos lehet. Ha a tünetek nem szűnnek meg az otthoni kezelés hatására, az orvos szájon át szedhető gyógyszereket írhat fel. Az acetilszalicilsav-, ibuprofen-, illetve paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók mérséklik a fájdalmat, míg a flavonok és a kalcium-dobezilát csökkentik az erek gyulladását. A paraffinolaj lágyíthatja a székletet.

Ha gyógyszeres terápiával és életmód-változtatással sem szüntethető meg az aranyér, egynapos ambuláns sebészeti beavatkozásra lehet szükség, ahol több lehetséges beavatkozásra is sor kerülhet:

 •  Az injekciós szkleroterápia során egy gyulladáskeltő és hegesedést előidéző oldatot fecskendeznek az érbe, ami elzárja az aranyér keringését.
 • Gumigyűrűzés segítségével is megszüntethető az aranyér vérellátása, ami így elhal, hegesedik.
 • Az aranyeret fagyaszthatják, kezelhetik infravörös sugárral vagy lézerrel.

Ha az aranyér folyamatosan vérzik, vérrög alakult ki benne, nagy fájdalommal jár vagy kizáródott, akkor aranyérműtétre van szükség. Legvégső esetben az aranyeret műtéti úton távolítják el. Ezt a beavatkozást haemorrhoidectomiának nevezik.

Az aranyér megelőzése

Az aranyerek kialakulásának kockázata egyes életmódbeli tényezőkkel jelentősen csökkenthető. Az alábbiakra érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

Fogyasszon magas rosttartalmú ételeket: zöldségeket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonákat; a rost a székletet lágyabbá teszi, így székeléskor elkerülhető az erőlködés. A rostokat fokozatosan építse be az étrendjébe, így elkerülhető a gázképződés. Igyon sok folyadékot: napi 6-8 pohár víz lágyabbá teheti a székletet.

Ha túlsúlyos vagy elhízott, a súlyvesztés is hatásos lehet az aranyér kialakulásának megelőzésében.

Fontos továbbá, hogy székeléskor ne erőlködjön, mivel az megnöveli a vénákban a nyomást, és ha székelési ingere van, azonnal menjen vécére.

Ne üljön túl hosszú ideig egy helyben, mivel ez is növelheti a vénákban a nyomást. Rendszeresen mozogjon, hogy megakadályozza a székrekedés kialakulását, és csökkentse az ülés vagy állás közben a vénákra ható nyomást.

Érdeklődjön háziorvosánál vagy gyógyszerésznél a vény nélkül is kapható érvédő táplálékkiegészítőkről. Ha hajlamos a visszérbetegségre vagy az aranyeres betegségre, a diozmintartalmú készítmények például jótékony hatásúak lehetnek!

Nőknél a várandósság alatt a kismedencei vénákra nehezedő nyomás, a vértérfogat növekedése, a progeszteron értágító hatása, illetve szintén az erőlködés miatt gyakrabban fprdulnak elő aranyeres panaszok. Nőknél a várandósság alatt a kismedencei vénákra nehezedő nyomás, a vértérfogat növekedése, a progeszteron értágító hatása, illetve szintén az erőlködés miatt gyakrabban fprdulnak elő aranyeres panaszok. Forrás: shutterstock.com

Az aranyér otthoni kezelése

Az aranyeres tünetek csökkentéséhez egyes esetekben egyszerű életmódbeli változtatások is elegendők. Ezekre a változtatásokra akkor is szükség van, ha orvosi beavatkozásra is sor kerül, különben kiújulhat a probléma.

 • Magas rosttartalmú ételek fogyasztása. Ezek hatására lágyabb lesz a széklet, így könnyebben is távozik. A rostokat fokozatosan kell beépíteni az étrendbe, így elkerülhető a gázképződés.
 • A folyadékbevitel emelése, mivel gyakran a folyadékhiány vezet a székrekedéshez.
 • Ha a beteg túlsúlyos vagy elhízott, a testsúlycsökkentés is hatásos lehet az aranyér kialakulásának megelőzésében.
 • Székeléskor kerülendő az erőlködés, mivel az megnöveli a vénákban a nyomást. Székelési inger esetén azonnal fel kell keresni a mellékhelyiséget.
 • Kerülendő a hosszú ideig tartó egy helyben ülés is, mivel növelheti a vénákban a nyomást.
 • A háziorvos vagy gyógyszerész tájékoztatást ad vény nélkül is kapható érvédő táplálékkiegészítőkről. Visszérbetegségre vagy aranyeres betegségre való hajlam esetén a diozmintartalmú készítmények például jótékony hatásúak lehetnek.
 • Rendszeres testmozgás a székrekedés kialakulásának megakadályozása érdekében. Csökkenteni kell ülés vagy állás közben a vénákra ható nyomást.
 • Vény nélkül kapható helyileg alkalmazandó készítmények alkalmazása. Ezek általában kenőcsök, kúpok, amelyek fertőtlenítő, fájdalomcsökkentő, gyulladáscsökkentő hatásúak. A megfelelő készítmények megválasztásában a gyógyszerész segítséget nyújt.
 • Ülőfürdő. A rendszeres, 10-15 percig tartó gyógynövényes meleg ülőfürdő is enyhítheti a tüneteket.
 • Intimtorna vagy más, a medencefenék izmait erősítő torna, amely szintén segíti az egészséges és rendszeres székletürítést.
 • Ha a tünetek nem szűnnek meg az otthoni kezelés hatására, az orvos szájon át szedhető gyógyszereket írhat fel. Az ibuprofen-, paracetamoltartalmú fájdalomcsillapítók mérséklik a fájdalmat, míg a flavonok és a kalcium-dobezilát csökkentik az erek gyulladását. A paraffinolaj lágyíthatja a székletet.

Az aranyér orvosi kezelései

Ha gyógyszeres terápiával és életmód-változtatással sem szüntethető meg az aranyér, egynapos ambuláns sebészeti beavatkozásra lehet szükség: injekciós szkleroterápiára, gumigyűrű ligatúrára, koagulációra. Végső esetben műtéttel eltávolítható a csomó.

A vizsgálat, a fájdalommal nem járó végbéltükrözés gyorsan elvégezhető, és azonnal megbízható eredményt ad. Az aranyér vizsgálatával párhuzamosan életkortól és egyéb panaszoktól függően további vizsgálatokat is szoktak végezni A kellemetlen tünetekkel járó területet minél hamarabb meg kell mutatni sebésznek vagy proktológus orvosnak, mert más betegség is okozhat hasonló panaszokat, többek között jó- és rosszindulatú végbéldaganatok, amik azonban időben felfedezve jól gyógyíthatók. Forrás: shutterstock.com

1. Gumigyűrű ligatúra

Ez a leggyakoribb eljárás az aranyér nem műtéti kezelésére. Az eljárás az esetek több mint 90%-ában sikeres. Helyi érzéstelenítésben végbéltükrözéssel keresik meg a tüneteket okozó aranyér eredését, amelyre aztán egy gumiszalagot helyeznek fel. Mivel a csomó vérellátása így megszűnik, az néhány nap alatt elhal, hegesedik, majd az aranyér helye hámosodik.

A beavatkozás néhány percig tart, nem jár fájdalommal, és a gyógyulási ideje rövid. Egyszerre 1-2 csomó kezelhető így, a többi csomó kezelése 4-6 hét után végezhető el.

Esetleges szövődmények:

 • fájdalom,
 • fertőzés,
 • vérzés,
 • gyengeségérzés,
 • férfiaknál a vizelés során érzett diszkomfortérzés és véres vizelet.

2. Injekciós szkleroterápia

A kezelés során olyan gyulladáskeltő és hegesedést előidéző kémiai anyagot tartalmazó oldatot injekcióznak az aranyérbe, aminek hatására a vérellátása megszűnik, a csomó összehúzódik. Az eljárás szinte teljesen fájdalommentes, de hosszú távon kevésbé hatékony, mint a gumigyűrű ligatúra, a szövetroncsolásnak kellemetlen mellékhatásai lehetnek.

3. Koaguláció

Lézerrel vagy infravörös fénnyel végzik a beavatkozást. Az eljárás hegesedést indít be, így az aranyér keringése elzáródik, és a csomó összehúzódik, majd leszárad. A kezelés kisebb diszkomfortérzéssel jár. Kevésbé hatékony, mint a gumigyűrűs módszer, nagyobb a kiújulás veszélye.

Aranyérműtétet indokló esetek

Az enyhébb aranyeres tünetek – az esetek többségében erről van szó – konzervatív terápiával, vagyis kenőcsök, kúpok alkalmazásával megfelelő módon, néhány napos gyógyulási idővel kezelhetők, diétával és elegendő testmozgással, a székelési szokások megváltoztatásával pedig megelőzhetők.

Amennyiben konzervatív terápia mellett a tünetek súlyosbodnak, az komoly szövődményeket okozhat: végbélberepedést, végbélvéna-trombózist, fájdalommal járó vérzést, súlyos fertőzést, végbélnyálkahártya-előesést vagy akár széklettartási zavarokat.

Az aranyérműtét elsődlegesen az aranyér eltávolítására fókuszál. A beavatkozás az esetek többségében hozzávetőleg 8-10 évre megoldást jelent az aranyeresség ellen.

Felkészülés az aranyérműtétre

A beavatkozást megelőző néhány órában tartózkodni kell az étkezéstől és az ivástól, néhány nappal korábban pedig fel kell hagyni a véralvadásgátló gyógyszerek szedésével. Intézménytől függően a műtét előtt sor kerülhet beöntésre (a belek kiürítésére) is.

Az aranyérműtét

Az aranyér műtéti kezelése történhet:

 •  leszorító gumigyűrű alkalmazásával (Barron-ligatúra): enyhe esetekben (II-III. stádium);
 • hagyományos sebészi módszerrel: súlyos esetekben (III-IV. stádium), szikével és ollóval vagy speciális aranyér-varrógépes technikával (Longo-féle körvarrógép);
 • lézerrel (CO2-lézer);
 • koblációs (plazma-) technológiával.

1. Gumigyűrűs leszorítás

Speciális eszközzel gumigyűrű kerül felhelyezésre az aranyeres csomó tövére. Ez a vérellátást elszorítva néhány nap alatt az aranyeres csomó elsorvadását eredményezni, majd a gumigyűrű spontán távozik. (A módszer kombinálható infravörös koagulációval és fagyasztással is.)

2. Hagyományos aranyérműtét

A beavatkozás során a végbél tágult vénáit és az azokkal együtt tágult nyálkahártyát – vagyis az aranyeres csomót – szikével eltávolítják, majd a nyálkahártyát összeöltik. Később szükség lehet a varrat kiszedésére.

3. Longo-műtét

A műtét során egy speciális körkörös bélvarrógép segítségével henger alakban kerül eltávolításra a nyálkahártya előreesését okozó szövettöbblet, valamint az aranyeret tápláló verőerek is kimetszésre kerülnek. A kimetszéssel egy időben az eszköz egy varratsorral egyesíti is a szöveteket.

4. Lézeres műtét

A nagy precizitással irányítható szén-dioxid-lézerrel úgy ejtenek vágást az aranyeres csomón, hogy annak környezete nem károsodik. Az eljárás egyik előnye, hogy a vágás során az erek elzáródnak, nincs vérzés, nincs szükség varrásra, így később varratszedésre sem.

Az enyhe panaszokat is ki kell vizsgálni, de azok székletrendezéssel, ülőfürdővel, tablettával vagy kúppal, kenőccsel karban tarthatók. Az enyhe panaszokat is ki kell vizsgálni, de azok székletrendezéssel, ülőfürdővel, tablettával vagy kúppal, kenőccsel karban tarthatók. Forrás: shutterstock.com

5. Koblációs technológia (hidegplazma-vágás)

A sebész fókuszált plazmával, alacsony hőmérsékleten vágja és távolítja el az aranyeres csomó lágy szövetét. Varrásra itt sincs szükség. A várható gyógyulási idő rövidebb, a fájdalom pedig kevésbé intenzív, mint a többi eljárás esetén. A beteg általában még aznap elhagyhatja a kórházat.

Aranyérműtét után

Szinte elkerülhetetlen a lábadozás közbeni fájdalom, amely különösen székelés közben tapasztalható. Ilyenkor előfordulhat vérzés is. Fontos, hogy a beteg kerülje a WC-n az erőlködést: a széklet megfelelő állaga speciális diétával és/vagy gyógyszerekkel érhető el.

A teljes lábadozás általában 3-4 hetet vesz igénybe.

Egyre gyakrabban alkalmazott és több helyen elérhető az a legújabb eljárás, amelynek segítségével mintegy 3 cm hosszú nyálkahártyadarab kicsípésével együtt az aranyeres csomókat is körben eltávolítják a végbélből. A Longo- műtét 8-10 perc alatt elvégezhető. Egyre gyakrabban alkalmazott és több helyen elérhető az a legújabb eljárás, amelynek segítségével mintegy 3 cm hosszú nyálkahártyadarab kicsípésével együtt az aranyeres csomókat is körben eltávolítják a végbélből. A Longo- műtét 8-10 perc alatt elvégezhető. Forrás: shutterstock.com

Az aranyérműtét kockázata

Az aranyérműtét biztonságosnak mondható, rutineljárásnak számít.

Azonban, ahogy minden sebészeti beavatkozásnak, lehetnek szövődményei, például:

 • túlzott vérzés,
 • vizelési nehézség,
 • magas lázzal járó fertőzés,
 • a végbélzáróizom-kontroll elvesztése,
 • a végbélcsatorna beszűkülése vagy károsodása.

A fenti tünetek bármelyike esetén, vagy ha a végbélnyílás körüli fájdalom nem enyhül az idő előrehaladtával, hanem rosszabbodik, fel kell keresni a kezelőorvost.

Aranyér diagnózisa: mit fog kérdezni a proktológus?

A konzultáció a páciens kikérdezésével kezdődik. A következő kérdésekre mindenképpen számítani lehet:

 • Rendszeres-e a széklete?
 • Véres széklete volt-e már?
 • Fájdalma székeléskor előfordult-e?
 • Duzzanatot, csomót tapint-e?
 • Viszketést, váladékozást, fogyást észlelt-e?
 • Volt, van-e a családban rosszindulatú daganatos beteg?
 • Panaszaival vizsgálták-e már korábban?
 • Van-e egyéb betegsége, gyógyszerérzékenysége?
 • Szed-e valamilyen gyógyszert, különös tekintettel a véralvadásgátlókra?

Aranyér kivizsgálása, diagnózis

A proktológiai vizsgálat persze, nem torokvizsgálat, de nem is elviselhetetlenül kellemetlen és a szemérmet sem bántja, hiszen bal oldalfekvő helyzetben, a hashoz felhúzott térdekkel végzik.

Az orvos először is megnézi a végbéltájéki bőrterületet és a bőrkinövés, végbélrepedés, végbélsipoly, tályog, polip (jó-) vagy rosszindulatú daganat nyomait keresi.

Ezután következik az ujjal való végbélvizsgálat, hogy kiderüljön, mennyire érzékeny a végbél, milyen a fájdalmasság iránya, a záróizom feszessége, esetleges kinövések is vizsgálhatók. Nagy fájdalom esetén további vizsgálatot nem végeznek. A végbéltükrözéskor (anoscopia) a végbél alsó 4-8 centiméterét vizsgálják, ekkor lehet a normál érpárnázottságot, illetve az aranyerek állapotát rendesen megítélni.

GYAKORI KÉRDÉSEK AZ ARANYÉR BETEGSÉGRŐL

Okozhat-e daganatot az aranyér?

Az aranyér kellemetlen betegség, de a legtöbb embernél nem okoz súlyosabb panaszokat. Szerencsére attól nem kell tartani, hogy az aranyér daganattá „változhat”, az aranyér megléte nem növeli a daganatos betegség kialakulásának a rizikóját.

Olvasson tovább! Ezek a végbéltáji fájdalom oka

Bizonyos tényezők azonban egyaránt növelhetik az aranyér és a daganatos betegségek kialakulásának a veszélyét. Ezek közül kiemelkedik a túlsúly. Az aranyér rizikója a mozgásszegény életmóddal, az egészségtelen étrenddel és a gyakori székrekedéssel függ össze; a bélrendszeri és anális daganatos esetén a genetika mellett a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az életkor is kockázatnövelő tényező.

Hogyan kezelhető az aranyér otthon és mit kezdenek vele az orvosok?

A duzzadt, fájdalmas aranyér pl. jól reagálhat már egy kb. 10 perces, egyszerű meleg fürdőre is. Ki lehet próbálni az ún. ülőfürdő alkalmazását, a WC-csésze fölé helyezett segédeszközzel, és ebben naponta több alkalommal néhány perces ülőfürdőt lehet venni – ha ez megoldható (otthoni körülmények között). Érdemes székürítés után folytatni ezt a kezelési módszert. Számos kenőcs és kúp kapható vény nélkül a gyógyszertárakban, amelyek alkalmasak a duzzanat és fájdalom csökkentésére. Ha a panaszok, tünetek néhány napon belül nem javulnak, meg kell keresni az orvost.

Mit jelent, hogy több fajtája van az aranyérnek?

A belső aranyér a végbél belső falában található, és nem érezhető, általában fájdalommentes, és csak a székletürítéssel járó vérzés utal rá. -Azonbanlehet előreesett, így kitüremkedhet a végbélnyíláson. A külső aranyér a végbélnyílást körülvevő bőr alatt található. Székletürítés során viszkethet, fájhat, vérezhet. Vérrögösödés a külső aranyérben akkor alakul ki, mikor a vénában vérrögök jelentkeznek, jelentős fájdalmat okozva.A külső aranyeres fájdalom, kitüremkedés, a vérrög felszívódásával meggyógyulhat, de be is gyulladhat, ki is fekélyesedhet.

Milyen életmódbeli változtatások segítenek az aranyér ellen?

Az aranyér sok esetben a helytelen életmód következménye, így gyakran annak változtatásával, egy kicsit nagyobb odafigyeléssel megszüntethető a probléma. Ez azért is fontos, mivel az aranyeret sokszor a székrekedés, a keményebb széklet, az erőlködés okozza. Így tehát a kezelésében nagy szerepet játszik a széklet lazítása. Ezt diétával és rendszeres mozgással lehet elsősorban elérni. Figyeljen oda a rostban dús táplálkozásra, a bőséges folyadékfogyasztásra, valamint arra, hogy rendszeresen mozogjon, hiszen az is serkenti a bélműködést. Sokszor már ez is elég a javuláshoz. Esetenként lehet segíteni székletlazítóval is, ám az csak tüneti megoldás lehet, az életmódváltást nem lehet kihagyni.

Ezeket olvasta már? További cikkek aranyér témában:

Forrás: NNK/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához