Ezeket látta már?

Aranyérrel küzd? Így zajlik a vizsgálat a proktológusnál

aranyér

Az aranyér még mindig egy titkolt, félelemmel övezett betegség, holott gyógyítása, kezelése manapság már olyan módszereken alapul, amelyek előkészítése, maga a beavatkozás és az utóhatások is sokkal kevésbé kellemetlenek, mint a műtét. Nézzük szépen sorjában, mit is kell tudni az aranyérről!

Elmondunk mindent az aranyér tüneteiről és a kivizsgálásról, hogy eloszlassuk a félelmeket, és minél többen, időben forduljanak orvoshoz.

Mi is az az aranyér?

Az aranyér (nodus haemorrhoidalis, hemorrhoid) egy érköteg, mely a végbélnyálkahártya alatt található. Az a feladata, hogy az erekkel és idegekkel párnázott úgynevezett aranyérpárna biztosítsa a szabályos végbélműködést, széklettartást, -ürítést. Ha az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul, az aranyeres párna lecsúszik, a végbélcsatornából előesik, aranyeres betegségről beszélünk.

Belső aranyér (fent), külső aranyér (lent) Belső aranyér (fent), külső aranyér (lent) Forrás: EgészségKalauz

Az aranyér kialakulása

Az aranyér kialakulhat örökletes tényezők (veleszületett kötőszöveti gyengeség), ülő, mozgásszegény életmód, túlzott székletvisszatartás, székelési inger elnyomásakor létrejövő szorulás, székrekedés, hasmenés miatti kemény vagy gyakori híg széklet miatt is kialakulhat. Ezen kívül a rost- és folyadékszegény étrend, a túlsúly, terhesség, betegségek, úgymint májbetegség, a végbélgyulladás és végbéldaganat is kockázati tényező lehet. A felnőtt lakosság harmada tapasztalta már az aranyér tüneteit.

Ezek a vastagbél-, és a végbéldaganat figyelmeztető jelei

Az aranyér fajtái

A belső aranyér a végbél belső falában található, és nem érezhető, általában fájdalommentes, és csak a székletürítéssel járó vérzés utal rá. -Azonbanlehet előreesett, így kitüremkedhet a végbélnyíláson. A külső aranyér a végbélnyílást körülvevő bőr alatt található. Székletürítés során viszkethet, fájhat, vérezhet. Vérrögösödés a külső aranyérben akkor alakul ki, mikor a vénában vérrögök jelentkeznek, jelentős fájdalmat okozva.A külső aranyeres fájdalom, kitüremkedés, a vérrög felszívódásával meggyógyulhat, de be is gyulladhat, ki is fekélyesedhet.

Az aranyér tünetei

Az aranyérpárna kitágulása miatt:

 • fájdalom,
 • elődomborodás,
 • a nyákos, nyálkás székletet okozó váladékozás,
 • viszketés,
 • gyulladás,
 • az érfal és az azt fedő nyálkahártya elvékonyodásával, megpattanásával a nyomás időszakos emelkedésekor vérzés, véres széklet alakulhat ki.

Az aranyér a végbélbe kiszorulva kizáródhat, kifekélyesedhet, vagy gyulladás, fertőzés hatására polipszerű növedékek jelenhetnek meg rajta.

Az aranyérnek tulajdonított panaszokat sokszor más végbél betegségek okozzák, mint pl. a végbélrepedés, a különböző gyulladások. Ilyenkor az esetleg valóban meglévő aranyér gyógyítása - akár gyógyszeresen, akár sebészileg - a beteg panaszait nem szüntetik meg, sőt fokozhatják is azokat. Ezért is fontos a probléma okának szakszerű felderítése, a teljes proktológiai szakvizsgálat.

Belső aranyér (fent), külső aranyér (lent) Az aranyér egyik tünete a fájdalmas székletürítés Forrás: EgészségKalauz

Aranyér diagnózisa: mit fog kérdezni a proktológus?

A konzultáció a páciens kikérdezésével kezdődik. A következő kérdésekre mindenképpen számítani lehet:

 • Rendszeres-e a széklete?
 • Véres széklete volt-e már?
 • Fájdalma székeléskor előfordult-e?
 • Duzzanatot, csomót tapint-e?
 • Viszketést, váladékozást, fogyást észlelt-e?
 • Volt, van-e a családban rosszindulatú daganatos beteg?
 • Panaszaival vizsgálták-e már korábban?
 • Van-e egyéb betegsége, gyógyszerérzékenysége?
 • Szed-e valamilyen gyógyszert, különös tekintettel a véralvadásgátlókra?

Aranyér kivizsgálása, diagnózisa

A proktológiai vizsgálat persze, nem torokvizsgálat, de nem is elviselhetetlenül kellemetlen és a szemérmet sem bántja, hiszen bal oldalfekvő helyzetben, a hashoz felhúzott térdekkel végzik.

Az orvos először is megnézi a végbéltájéki bőrterületet és a bőrkinövés, végbélrepedés, végbélsipoly, tályog, polip (jó-) vagy rosszindulatú daganat nyomait keresi.

Ezután következik az ujjal való végbélvizsgálat, hogy kiderüljön, mennyire érzékeny a végbél, milyen a fájdalmasság iránya, a záróizom feszessége, esetleges kinövések is vizsgálhatók. Nagy fájdalom esetén további vizsgálatot nem végeznek. A végbéltükrözéskor (anoscopia) a végbél alsó 4-8 centiméterét vizsgálják, ekkor lehet a normál érpárnázottságot, illetve az aranyerek állapotát rendesen megítélni.

Olvasson tovább! Aranyeres? Ezek a tünetek jelezhetnek bajt!

Aranyér megelőzése, amit jobb előbb elkezdeni

Az aranyeres panaszok és az aranyérbetegség kialakulását megelőzheti, késleltetheti, az aranyér elleni kezelésnek is része lehet: a nővényi rostban, folyadékban gazdag diéta (zöldség-, gyümölcs-, müzli- és korpafélék), mely laza, lágy székletet okoz, rendszeres testmozgás (dinamikus sportok), a túlsúly csökkentése, az alkohol- és csípős ételek fogyasztásának elhagyása, egészséges székelési szokások kialakítása.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához