Ezeket látta már?

Crohn-betegség kezelése

irritable-bowel-syndrome-diett_masolata_0

A Crohn-betegség krónikus betegség. Ez azt is jelenti, hogy jelenleg még nem tudjuk gyógyítani. Helyes táplálkozással és gyógyszeres kezeléssel karbantartható, és a betegek normális mindennapi tevékenységüket folytathatják.

Szteroidok

A Crohn-betegség tüneti kezelésében fontos szerephez jutnak a szteroidok. Ezek nemcsak a gyulladás gátlására alkalmasak, hanem javítják az étvágyat, csökkentik a lázat és a hasmenést, megszüntetik a hasi fájdalmat is.

Crohn-betegség kezelése

Hosszú távon mégsem ajánlatos a szteroidok folyamatos szedése, alkalmazása. Tartós adáskor számos kellemetlen mellékhatásuk lehet: súlygyarapodás, holdvilágarc, cukor a vizeletben, vérnyomásemelkedés, alvászavarok, csontritkulás. Egyes betegeken elkerülhetetlen a szteroidok alkalmazása, ez esetben a lehető legalacsonyabb dózist kell adni. A gyógyszer abbahagyását is meg kell beszélni a kezelőorvossal.

Szulfaszalazinok

A hosszútávú szulfaszalazin terápia hasznos a vastagbelet érintő mérsékeltebb gyulladás kezelésében. Az akut fellángolások kezelésére e szerek kevésbé alkalmasak. Bélműtét utáni kiújulás meggátlására viszont nem alkalmasak.

Bár a Crohn-betegség "alapállapotban" csak enyhe tüneteket okozhat, az időnkénti fellángolásai igen hevesek lehetnek. A gyógyszerek mérséklik a gyulladást, elnyomják az immunrendszert és hatnak a fertőzésre is. Súlyos esetekben infúziós kezelés válhat szükségessé kórházi körülmények között.

Milyen egyéb gyógyszeres kezelés lehetséges még?

Immunszuppresszív szerek

E szerek terápiás hatása azonban csak hosszabb idő után alakul ki (3-6 hónap). A mellékhatások súlyosak lehetnek, ezért a betegek rendszeres ellenőrzése szükséges. A ciklosporin hatásának vizsgálata e kórképben jelenleg van folyamatban.

Az immunrendszer működését elnyomó szerek, mint pl. az azathioprine és a mercaptopurine hatásos a vastagbelet érintő Crohn-betegségben. Az immunműködés mérséklése révén jelentősen javítják a beteg állapotát, és csökken a szteroidigény is. Gyakran még a bélen keletkezett tályogok is gyógyulnak.

Antibiotikumok

Szélesspektrumú antibiotikumok (pl. metronidazole) adása is eredménnyel járhat, különösen a fertőzéses szövődményen kezelésében, mint a tályogok, fisztulák.

Monoklonális antitestek (biológiai terápia)

A legújabb terápiás megközelítés a monoklonális antitest-készítményekkel történő kezelés. Ennek példája az infliximab hatóanyagú készítmény alkalmazása. A "legyártott" antitestek, hatásosan nyomják el a TNF-alfa (tumor-nekrózis faktor-alfa) nevű mediátor anyag hatását a szervezetben. Ez az anyag is szerepel Crohn-betegségben a gyulladás kiváltásában. Olyan betegeken alkalmazzák, akiknek közepesek-súlyosak a tüneteik, és fisztulák is kialakultak náluk.

A gyógyszert néhány héten keresztül injekciós formában kell beadni, a tünetek súlyosságától függően. Ha a következő mellékhatások valamelyike fellépne, a kezelést abba kell hagyni: túlérzékenység, viszketés, fertőzések kialakulása, fejfájás, légzészavarok, csont- és izomfájdalmak.

Vitaminpótlás

Az alapbetegség miatt kialakuló felszívódási zavarok következtében vitaminhiány is létrejöhet, ennek pótlására vitaminkészítményeket kell fogyasztani.

Speciális étrend, mesterséges táplálás

A Crohn-betegségben szenvedő betegek egy része javulást mutat a rövidtávon végzett hiperalimentációs kezelésre (ekkor vénán át, vagyis parenterális úton juttatják be az aminosavakat, fehérjéket, zsírokat stb.) A táplálás lehet enterális, ún szondatáplálás, orrszondán át. Gyermekek esetén ez a forma jó erdményeket ad, a növekedés támogatásában pl. Műtét előtt, vagy más kezelések mellett érdemes meggondolni a mesterséges táplálás időleges alkalmazását.

Műtéti eljárások

Műtét Crohn-betegségben akkor válik indokolttá, ha a vastagbél működése tartósan gátolt, vagy a bélfalon fisztulák, lyukak keletkeznek. A beteg bélszakasz műtéti eltávolítása javítja a tüneteket, de a betegséget nem képes elmulasztani.

A műtét, és az ép bélszakaszok egyesítése után a kiújulási arány mintegy 60-95%. Az esetek mintegy felében újabb műtét végzése válik szükségessé. A műtét addig nem jön szóba, mint eshetőség, ameddig a szövődmények, vagy a gyógyszeres kezelés eredménytelensége ezt nem teszik szükségessé. Műtét után a betegek szubjektíve úgy érzik, hogy életminőségük javult.

A diagnosztizált Crohn-betegség élethosszig tartó kiújulásokkal járhat. A gyermekkori betegség sok esetben a növekedés, fejlődés el- ill. visszamaradásával jár.

A vékonybél krónikus Crohn-betegsége esetén nagyobb a vékonybél daganatos elfajulásának kockázata, hasonlóképpen a csak vastagbélre korlátozódó betegségtípus esetén (Crohn colitis).

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához