Ezeket látta már?

Epegörcs, eperoham közeledtét jelzik ezek a jellegzetes tünetek!

epegörcs eperoham epekő jellegzetes tünetei

Az epegörcs tünetei rendkívül jellegzetesek - tudjon róla, melyek ezek.

Az epegörcs, más néven eperoham azoknál jelentkezhet, akiknek epeköve van, és az elzárja az epevezetéket. Az epegörcs nagyon erős fájdalommal jár, hányinger is előfordulhat. Az epegörcs nagyobb valószínűséggel jelentkezik azoknál, akik zsíros, nehéz ételeket fogyasztanak.

Az epegörcs megértéséhez előbb meg kell ismernünk az epekövesség jelenségét, hiszen az epegörcs (eperoham) hátterében ezek az apró kövek állnak. Az epekő az epehólyagban kialakuló kövecske, mely az emberek többségénél semmilyen tünetet nem okoz (nincsenek látható tünetei sem, az epekő nem jár együtt a bőrt vagy a hasat érintő elváltozásokkal), sőt nagyon sokan nem is tudnak arról, hogy epekövük van. Előfordulhat azonban, hogy az epekő elzárja az epevezetéket, vagyis azt a csövet, mely az epehólyagot és a májat összeköti. Ez okozza az epegörcsöt.

Epegörcs, eperoham: oka, tünetei és kezelése - olvasson tovább!

Az epegörcs lehetséges tünetei

  • Az epegörcs tünetei rendkívül jellegzetesek: a legfontosabb ezek közül az igen erős, görcsös fájdalom, mely a has jobb felső részén érezhető, de fájhat a jobb bordaív alatti területen is.
  • A hasi fájdalom kisugározhat a vállba vagy akár a mellkasba is.
  • Az epegörcsre jellemző fájdalom általában hirtelen, előjelek nélkül jelentkezik, és 1-4 órán keresztül tart.
  • Az epegörcs fájdalma (más hasi fájdalmakkal szemben) nem enyhül toaletthasználat vagy hányás után.
  • A fájdalom sajnos többször is visszatérhet, az epegörcs azért is nevezhető eperohamnak, mert a görcsök újra és újra jelentkezhetnek, minden olyan alkalommal, amikor az epekő elzárja az epevezetéket.
  • Az ismétlődő epegörcsegyetlen ellenszere tulajdonképpen az, ha az epekövet eltávolítják. Ez azonban gyakran sajnos az egész epehólyag kivételével jár együtt.

Az eperoham más tünetei között találhatjuk többek között a hányingert és a hányást is, amennyiben pedig az epegörcs mellé az epehólyag gyulladása is társul, akkor a beteg lázas, gyenge, ritkábban sárgaság is jellemző lehet rá.

Epekő: oka, kialakulása, tünete és kezelése - olvasson tovább!

Az epegörcs jellegzetessége, hogy gyakran néhány órával étkezések után (elsősorban zsíros, nehéz fogások elfogyasztása után), esetleg éjszaka kezdődik. Az eperohamot éppen ezért tipikus "lakomázás" utáni betegségnek tartják.

Epegörcs: kik vannak veszélyben?

Az epegörcs rizikója azoknál a legnagyobb, akikre az epekő is a legjellemzőbb: a 40 év feletti nőknél, a túlsúlyosaknál alakul ki a leggyakrabban. Szintén növeli a betegség rizikóját, ha valakinek a családjában már volt epekő vagy más epebetegség, vagy ha valaki viszonylag gyorsan szabadult meg sok felesleges kilótól. A várandósság is növelheti az epekő kialakulásának rizikóját!

Az epegörcs megelőzéséhez tulajdonképpen magát az epekövet kell megelőzni: az egészséges, normális testsúlyú embereket ritkábban érinti a probléma. Érdemes előnyben részesíteni a rostokban gazdag, finomított szénhidrátokban viszont szegény ételeket.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Epekő tünetek: ha ezt érzi, már szövődményes

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

epekő

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához