Ezeket látta már?

Ételallergia? Mesterséges bélflóra lehet a megoldás!

ételallergia

Kutatások szerint az ételallergia a bélflóra állapotával is összefügghet. Világszerte több millió embert érintenek a különböző ételallergiák, melyek tünetei az enyhe kellemetlenségtől az életveszélyes állapotig terjedhetnek.

Azt régóta tudjuk, hogy a bélben megtalálható jótékony hatású baktériumoknak hatalmas szerepe van az egészségünk megőrzésében, többek között az immunrendszerünk működését támogatják, de az agyműködésre és az érzelmek szabályozására is hatással vannak.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerzői szerint bizonyos bélbaktériumok, pontosabban azok hiánya az ételallergiák kialakulásának rizikóját is megnövelheti, és a baktériumok pótlása akár egy lehetséges gyógymódja is lehet ennek a sokakat érintő betegségnek.

A szervezet hozzászoktatható az allergénekhez

Bostoni kutatók megállapították, hogy az ételallergiával küzdő kisbabák és kisgyerekek szervezetéből hiányzik egy bizonyos baktériumfajta. Mikor ezt a baktériumot egereknek adták, az állatoknál nem alakult ki ételallergia. Dr. Lynn Bry, a kutatás egyik vezető szerzője, a Massachusetts Host-Microbiome Center igazgatója elmondta:

Ez az eredmény tulajdonképpen azt jelenti, hogy sikerült azonosítanunk egy olyan baktériumot, mely képes befolyásolni az immunrendszert oly módon, hogy az ne reagáljon felfokozott reakcióval az ételekben található allergénekre.

A kutatás akár új kezelési lehetőségek kifejlesztéséhez is elvezethet: a jótékony baktériumok pótlásával ugyanis újra lehetne „programozni” az immunrendszert. Vagyis, ahelyett, hogy egy-egy allergént támadnánk, egyszerre kezelhetnénk az összes ételallergiát. Ez a módszer merőben más, mint például az immunoterápia, melynek lényege (nagyon leegyszerűsítve), hogy hozzászoktassák a szervezetet az allergénekhez.

Vizsgálatok megerősítették, hogy a már kialakult Covid-19 esetén a bélflóra állapota összefügg a megbetegedés súlyosságával. Olvasson tovább itt!

Az ételallergia a kisgyermekek körében a leggyakoribb, a becslések szerint a világ népességének mintegy 10 százalékát érintheti. Bár a szakemberek még nem tudják pontosan, mi is okozza az ételallergiákat, egy elmélet szerint nagyon nagy szerepe van annak, hogy a modern életmód miatt csökkent annak a lehetősége, hogy a csecsemők „találkozzanak” a mikrobákkal. Így pedig az egészséges bélflóra sem tud kialakulni.

Mesterséges bélflóra a megoldás?

A mostani kutatásban is ebből a teóriából indultak ki. Összesen 154 kisbabától és gyermektől - közülük 56-ot érintett valamilyen ételallergia - gyűjtöttek székletmintákat, és ezekből alkották meg a vizsgált alanyok bélflórájának „térképét”. Úgy találták, hogy az ételallergiás és az egészséges gyerekek bélflórája nagyon különbözött, eltérések voltak például abban, hogy mely baktériumtörzsek voltak megtalálhatóak a mikrobák között.

Ez is érdekelheti:

A vizsgálat második szakaszában bélflóra-mintákat ültettek olyan egerekbe, melyek allergiásak voltak a tojásra. Úgy találták, hogy azoknál az egereknél, melyek az egészséges gyerekektől kapták a mintákat, kevésbé volt megfigyelhető allergiás reakció. Ezek után igyekeztek megfejteni, hogy pontosan milyen biokémiai folyamatok állhatnak ennek a jelenségnek a hátterében, vagyis mely baktériumtörzseknek volt köszönhető az ételallergiától védő hatás.

Bár további kutatásokra van szükség, az eredmények mindenképpen ígéretesnek tekinthető, és akár 5-10 éven belül elérhetővé válhatnak az ételallergia gyógyítására használható „mesterséges bélflórák”.

A kutatás eredményeiről a Nature Medicine szakmai lapban számoltak be.

Forrás: EgészségKalauz