Ezeket látta már?

Ezek az aranyér tünetei

shutterstock_45045751

A gasztroenterológiai betegségek közül az aranyér az egyik leggyakoribb, világszerte több millió embert érinthet. Azonban sokan még mindig tabunak tartják, hogy beszéljenek az aranyérről, pedig ha időben felismerjük a tüneteket, sokkal könnyebb lehet a gyógyulás.

Az aranyér tulajdonképpen a végbélben, a végbélnyílásnál található kitágult, a kötőszövetből kitüremkedő ér. Az aranyér kialakulásának számos oka lehet, a rendszeres székrekedéstől a mozgásszegény életmódig. Bizonyos betegségek vagy állapotok is növelik az aranyér kialakulásának rizikóját, igen gyakori például ez a panasz a várandós kismamáknál. Az aranyér lehet belső, ez a végbélben található, vagy pedig külső, ezek az elváltozások a végbélnyílás körüli területen jelennek meg.

Gyakran nem is tudunk az aranyerünkről

Az aranyér az emésztőrendszert érintő leggyakoribb megbetegedések egyike, ennek ellenére sokan nem fordulnak orvoshoz és inkább szenvednek a kellemetlenségektől és fájdalmaktól, minthogy szakember segítségét kérjék. Nagyon sokan vannak ugyanakkor azok is, akik egyszerűen nem tudják, hogy aranyerük van – talán mert nem tulajdonítanak a tüneteknek túl nagy jelentőséget, vagy nem is ismerik az aranyér jellegzetes tüneteit. Jó néhányan pedig a végbéltájéki tüneteket azonnal az aranyérrel azonosítják, pedig más betegségek is okozhatnak kellemetlenségeket az intim tájékon.

A véres széklet is lehet az aranyér tünete A véres széklet is lehet az aranyér tünete Forrás: EgészségKalauz

Az esetek közel felében az aranyérnek nincsenek látható vagy érzékelhető tünetei, a betegség meglétét csak szakorvosi vizsgálat során deríthetik ki. Eltérnek a külső és belső aranyér tünetei is, nem ritka azonban, hogy valaki mindkettőt érzékeli, egyszerűen azért, mert mindkét helyen kialakult nála az aranyér.

Az aranyér tünetei

A legfőbb tünetek közé tartozik a végbéltájéki viszketés vagy irritáció, a váladékozás, a fájdalom (mely az enyhe kellemetlenségtől az igen erősig terjedhet), valamint a kézzel is kitapintható, kisebb–vagy nagyobb kinövés a végbél környékén, mely érintésre érzékeny lehet.

Az aranyér talán legismertebb tünete a székletürítéskor jelentkező vérzés. Ez általában nem jár együtt fájdalommal. A vér élénkpiros, beboríthatja a székletet, de észrevehetjük a vécépapíron vagy a vécékagylóban is. Az aranyérrel összefüggő vérzés csak nagyon ritkán olyan mennyiségű, hogy az problémákat, például vérszegénységet okozzon.

Mivel ezek a tünetek más betegségekre is utalhatnak, mindenképpen érdemes felkeresni ezzel az orvosunkat, főleg akkor, ha korábban még nem voltak hasonló, aranyérre utaló tüneteink, illetve, ha elmúltunk 40 évesek.

Így harcolj az aranyér ellen - nézze meg a videónkat!

Forrás: EgészségKalauz