Ezeket látta már?

Gyomorpanasz fájdalomcsillapító után - ezt tanácsolja a gyógyszerész

fájdalomcsillapító gyomorégés hasfájás panasz

Gyakori probléma, hogy fájdalomcsillapító után gyomorpanaszokat tapasztalunk. Íme a válasz arra, hogy miként lehet ezt elkerülni.

Nincsen gyógyszer mellékhatás nélkül. Ez abban az esetben is igaz, ha vény nélkül kapható gyógyszerekről van szó, illetve akkor is, ha több évtizede használt hatóanyagokról, a mindennapi életünk szerves részévé vált fájdalomcsillapító gyógyszerekről van szó.

A fájdalomcsillapítók egy nagy csoportjánál, az úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentőknél (NSAID), ahová a vény nélkül kapható acetilszalicilsav, dexketoprofén, dexibuprofén, diklofenák, ibuprofen, illetve naproxen hatóanyagok is tartoznak, tipikusan gyomor- és bélrendszeri mellékhatásokkal kell számolni. Nem kell megijedni, nem mindenkinél lépnek fel ezek a panaszok, de tény, hogy ezek a tünetek a tipikus mellékhatások között említhetők.

Ezek a leggyakoribb panaszok

  • gyomorégés
  • gyomortáji szúró, égő jellegű fájdalom
  • hasfájás, görcsök
  • hányinger
  • hasmenés

Elkerülhetők-e a fájdalomcsillapítók gyomrot és béltraktust érintő mellékhatásai?

„Laikus nyelven” fogalmazva: az NSAID-típusú fájdalomcsillapító hatóanyagok kerülendők az „érzékeny” gyomrúaknál, ugyanis a szedésük gyomor- és nyombélfekéllyel, bélrendszeri vérzésekkel hozható kapcsolatba. Azoknál, akiknél korábban gyomor- és nyombélfekélyt diagnosztizáltak, mellőzendők ezek a szerek, helyettük paracetamollal vagy metamizollal javasolt a fájdalom enyhítése (szintén vény nélkül kapható hatóanyagú gyógyszerekről van szó).

Mit lehet tenni a gyomor- és bélrendszeri kockázat minimalizálásáért?

Mindez régóta ismert, és leírták, hogy minél nagyobb dózisban, minél hosszabb időn keresztül szedi valaki az NSAID-szereket, annál nagyobb a gyomor- és bélrendszeri mellékhatások rizikója. Ráadásul, ha valaki alkoholt is fogyaszt a szerek szedése alatt, vagy esetleg (hibásan) többféle NSAID-készítményt is szed egyidejűleg (pl. ibuprofenes tabletta + diklofenac-os drazsé), a gyomor- és bélrendszeri rizikó fokozott.

1. Az NSAID-ok tablettáit, kapszuláit nem javasolt “szárazon” lenyelni

A folyadék nélküli bevétel ugyanis a készítmények nyelőcső falához való kitapadásához vezethet, és a nyelőcső nyálkahártyájának károsodását, súlyos esetben annak kifekélyesedését okozhatja.

2. Érdemes étkezés közben vagy után bevenni az NSAID-os patikaszereket

Meglepő módon azonban a táplálkozás közbeni vagy azt követő bevétel nem véd tökéletesen az NSAID-alkalmazás gyomor- és bélrendszeri következményeitől.

Ha csupán alkalmankénti NSAID-használatról van szó (például alkalmankénti fejfájás esetén bevett 1-1 NSAID-os tabletta), és a cél a gyors hatásfellépés, megengedhető az étkezés előtti bevétel. Tudni kell ugyanis, hogy az éhgyomorra bevett NSAID hatása gyorsabban kialakul, mint az étkezés közben vagy után bevetté, vagyis a gyógyszer gyorsabban hat,- ami egy kínzó fejfájásnál döntő fontosságú lehet.

Ellenben, tartós NSAID-alkalmazás esetén, ha valaki például ízületi fájdalmai enyhítésére több héten át szedi az NSAID-gyógyszert, inkább étkezés utáni bevétel javasolható. Ebben az esetben a szervezetben a fájdalomcsillapító hatóanyag szintje felvesz egy viszonylag állandó értéket, és gyakorlatilag mindegy, hogy azt étkezés előtt vagy közben pótoljuk egy-egy újabb NSAID-adaggal. Viszont, étkezés közben bevételnél az NSAID-ok direkt gyomornyálka-hártyakárosító hatása valamelyest kiküszöbölhető lehet, mert a táplálék bevonatot képezhet a gyomorfalon és „pufferelhet”.

3. Orvosi kontroll nélkül csak a betegtájékoztatóban írt ideig szedje a fájdalomcsillapítókat

Ez jellemzően maximum 5 nap egyhuzamban történő NSAID-szedést takar. Ha ennyi idő alatt nem enyhülnek a fájdalmas panaszok, orvoshoz kell fordulni, aki egyéb hatóanyagú gyógyszert rendel, vagy pedig „gyomorvédő” készítményt ír fel a tartósan szedett NSAID mellé. Ha „védett” a gyomor, akár hosszabb távon is alkalmazhatók az NSAID-fájdalomcsillapítók, ha a beteg állapota ezt megkívánja.

Ügyeljen az esetleges gyógyszer-kölcsönhatásokra

Amennyiben fájdalomcsillapítót szed (legyen az bármilyen típus), fontos, hogy gondoljon az esetleges gyógyszer-kölcsönhatásokra is! Ugyanis léteznek olyan kombinációk, melyek egyidejű alkalmazása még inkább megnövelik a mellékhatások fellépését, ráadásul az is előfordulhat, hogy így valamely (vagy mindkét) szer hatékonysága csökken vagy fokozódik, ami akár súlyos problémákat is generálhat. Éppen ezért, ha több készítményt szed egyszerre, olvassa el a betegtájékoztatót, illetve érdeklődjön orvosánál!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért turbózzák fel koffeinnel a fájdalomcsillapítókat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fájdalomcsillapító

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához