Ezeket látta már?

Székrekedés ellen: ezeket egye és igya, ha nehezen megy a székelés!

folyadék, rost jó baktérium székrekedés ellen

A tartós székrekedés, valamint a kemény széklet a fiatalok és sz idősek mindennapjait egyaránt megkeserítheti. Elmondjuk, mit tehet ellene!

Hiába próbálkozik a toaletten a nagydologgal, alig van eredménye? Ha van is széklete, az kínok közepette születik meg? Attól tart, hogy a kemény próbálkozásoknak aranyér lesz a következménye? Nem folytatjuk a kérdések sorát, egyértelmű a válasz. A kutatások szerint sokat tehetünk önmagunkért.

Általában nincs súlyos probléma a háttérben

Jó hír, hogy az esetek túlnyomó többségében nem állnak fenn szervi bajok, „mindössze” az életkor, az élethelyzet vagy az életmód okolható a panaszokért. A kor előrehaladtával egyre gyakoribbak a székrekedéses események, és bizonyos élethelyzetekben, így például a terhesség hónapjaiban is megszaporodik a székelési nehézségek gyakorisága. Emellett, a kevés mozgás, a rostszegény táplálkozás, a folyadékfogyasztás szükséges mértéktől való elmaradása szintén okolható a székrekedésért.

Mit lehet tenni keményebb széklet vagy székrekedés esetén?

Érdemes azonnal egy erősen „meghajtó” patikaszerért nyúlni, és azt szedni? A szintetikus hatóanyagú hashajtók ugyan rövid időn belül érezhető hatásúak, és növelik mind a székelési gyakoriságot, mind pedig a székletvolument, de hátrányuk is lehet: a használatuk esetenként hasmenéssel, puffadással, hasi görcsökkel járhat együtt. Mindez diszkomfort érzést okoz, illetve előnytelenül hathat a bélflórára. Ráadásul, a hashajtóknál alkalmanként használandó szerekről van szó, azokat nem rendszeres használatra tervezték.

Szükség van kíméletes, tartós és lehetőség szerint természetes megoldásra

A székrekedés jelei esetén első teendőnek az életmódbeli változtatások bizonyulnak. Javasolható a rostbevitel növelése - táplálkozás révén és/vagy rostkészítménnyel -, valamint lényeges a folyadékbevitel fokozása. Rostfogyasztásnál összesen napi 25 gramm rostmennyiség lehet a cél, és érdemes naponta legalább 1,5-2 liter folyadékot (lehetőleg vizet) inni. Javasolt tehát élelmi rostokban gazdag ételeket fogyasztani, ilyen például a zabkorpa, a bulgur, a hajdina, az útifű maghéj vagy a müzli, de számos gyümölcs is (pl. szilva, narancs, barack, szőlő) dúskál a rostokban.

A hatásmechanizmus egyszerű: a rostok vizet kötnek meg a bélcsatornában, pépes állagúra duzzadnak, majd a térfogatnövekedés miatt székelési ingert váltanak ki. A rostok egyik autentikus képviselője az egyiptomi útifűmaghéj, aminek a szedése már 2 hét alatt kedvezően befolyásolja a székelések számát, és heti 4,5 alkalomról heti 7-re képes azt emelni. Emellett, a hasi fájdalom és diszkomfort is 60 %-kal csökkenhet a rostnak köszönhetően.

A rostokon túl hasznos lehet a jótékony bélbaktériumok, vagyis a probiotikumok és a jótékony bélbaktériumoknak táptalajt szolgáltató prebiotikumok alkalmazása. A jótékony baktériumok ugyanis az emésztés támogatása mellett a puffadást és a hasi fájdalmakat is mérsékelhetik. Egy jól megválasztott probiotikum-kombináció hatására 41 %-kal nőhet a székelési gyakoriság. Amennyiben prebiotikum is található a probiotikum mellett, akkor pedig 58 %-os javulás is „produkálható”.

Milyen hatás érhető el kombinációs kezeléssel?

A leghatásosabbnak a kombinációs kezelés, vagyis az emésztési folyamat több oldalról történő támogatása bizonyul. Székrekedéses egyének bevonásával az orvosok azt számszerűsítették, hogy az egyiptomi útifű maghéj + probiotikum + inulin prebiotikum együttes adása miként hat az érintettek állapotára, panaszaira. Székrekedéses felnőttek 3 hónapon át szedték napi 1-2 alkalommal a kombinációs készítményt. A kedvező hatást már az első hónap során megtapasztalták. Míg a heti székelésszámuk a vizsgálat kezdetén csak 2,7 volt, az 4,2-re nőtt 1 hónap, 4,9-re 2 hónap, majd 5,7-re 3 hónap elteltével. Plusz kedvező hatás, hogy míg korábban az érintettek 50 %-a szedett valamilyen hashajtót, addig ez az arány 5 %-ra csökkent a rostos-kombinációs kezelés hatására. Vagyis, sokaknál elhagyható lett a hashajtó.

Útravaló „szorult helyzetre”

Számos vizsgálat igazolta, hogy a fokozott folyadékfogyasztás, a rostok és a probiotikumok külön-külön vagy együtt adva is hatásosak „szorult” helyzetben. A fokozott folyadékbevitel, a rostdús diéta, illetve a jótékony baktériumok számokkal is alátámasztott módon kínálnak enyhülést székrekedéses panaszok esetén,- időseknél és fiataloknál, várandós nőknél és szoptató anyáknál egyaránt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen szoros kapcsolatban áll az agy és a bélflóra!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

bélflóra

Forrás

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30638909/

(2) http://www.lepicol.com/M0135-00_B7012-D/mobile/index.html#p=1

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához