Ezeket látta már?

IBD: a tudósok végre felfedezték a betegség fő okát

IBD oka felfedezték tanulmány

A tudósok fontos áttörést értek el, miután rájöttek a gyulladásos bélbetegség (IBD) egyik fő okára. A felfedezés új kezelések előtt nyithatja meg a kaput.

A Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás a gyulladásos bélbetegség leggyakoribb formái, mely számtalan ember életminőségét tehetik tönkre. Tudósok most egy lépéssel közelebb kerültek az állapot megértéséhez és ezáltal az oki terápia kidolgozásához.

Mi az IBD?

Az IBD-re a gyomor-bél traktus krónikus gyulladása jellemző, mely egy idő után e terület károsodásához vezethet. Pontos oka egyelőre nem volt ismert, ám abban a tudósok egyet értettek, hogy az állapot háttere az, hogy az immunrendszer helytelenül reagál bizonyos tényezőkre, amelyre a szervezet gyulladással válaszol.

A betegség gyakran pubertás tájékán kezdődik, mely jelentős hatást gyakorolhat az illető mindennapjaira. A munkaképesség csökken a betegség aktivitása idején, sőt, legsúlyosabb esetben akár műtétre és sztómára is szükség lehet.

Tünetei többek között a legjellemzőbb a hasmenés, az alhasi panaszok, görcsök, puffadás, a fáradtság, a fogyás. Sajnos a meglévő kezelések nem minden betegnél működnek, és mivel eddig nem lehetett tudni, hogy mi okozza az IBD-t, akadályozta a hatékony terápiák kidolgozását. A betegség ezért jelenleg gyógyíthatatlan, a kezelés célja a tünetek csökkentése gyógyszerrel, illetve műtéttel.

Kutatók azonban egy lépéssel közelebb kerültek a megfelelő, terápiához, mivel nemrégiben felfedezték az IBD fő okát.

Megtalálták az IBD fő okát

Az állapot során a kulcs tényezők az immunrendszer részét képező fehérvérsejtek, az úgynevezett makrofágok. Ezek elárasztják a bényálkahártyát, ahol gyulladást okozó citokineket bocsátanak ki. Amennyiben ez a gyulladás krónikussá válik, úgy az komoly egészségügyi következményekkel járhat.

A Francis Crick Intézet és a University College London kutatóinak csoportja mély genetikai elemzést végzett, hogy megpróbálják feltárni az IBD fő okát - és úgy néz ki, meg is találták.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány során rájöttek ugyanis arra, hogy a DNS-ben megtalálható egy olyan génszekvencia, ami a makrofágok által kibocsátott gyulladáskeltő vegyi anyagokat szabályozza. Az IBD-ben szenvedő betegek 95 százaléka azonban olyan génváltozatot hordoznak, ami miatt ezek a makrofágok nem működnek megfelelően, és emiatt túlzott gyulladást okoznak a szervezetben - írja a BBC.

- Kétségtelenül ez az egyik központi út, amely hibás a gyulladásos bélbetegségben szenvedő embereknél - mondta Dr. James Lee, a Francis Crick Intézet munkatársa.

"Potenciálisan új módszert is találtunk ezeknek a betegségeknek a kezelésére"

További jó hír, hogy nemcsak az IBD okára jöttek rá a tudósok, hanem arra is, hogyan lehetne kezelni az állapotot. Sőt, könnyen lehet, hogy a gyógyszer már a kezünkben is van, csak eddig épp a rákgyógyításban vették hasznát.

További kísérletek ugyanis kimutatták, hogy a más betegségekre, például a rákra már jóváhagyott gyógyszerek képesek csillapítani ezt a túlzott gyulladást.

- Nemcsak azt fedeztük fel meg, hogy ekkor mi, miért és hogyan romlik el, hanem egy potenciálisan új módszert is találtunk ezeknek a betegségeknek a kezelésére – mondja Dr. Lee, aki hozzátette, hogy még meg kell találniuk a módját annak, hogy csak a makrofágokat célozzák meg a kezeléssel, és ne okozzanak mellékhatásokat az egész szervezetben és ne blokkolják a gyulladás pozitív oldalát a betegség elleni küzdelemben.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

6 tünet, ami gyulladásos bélbetegséget jelezhet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

IBD

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához