Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Így sportoljunk helyesen, ha hajlamosak vagyunk az aranyérre

Így sportoljunk helyesen, ha hajlamosak vagyunk az aranyérre

A sport az egészséges életmód alapeleme. Ám vannak olyan mozgásformák, amelyek elősegíthetik az aranyér kialakulását, vagy éppen a kiújulását.

Ilyen tényezők segíthetik az aranyér kialakulását

Az aranyér civilizációs betegség, és nagyon sok embert érint. A felnőtt lakosság 50 százaléka megtapasztalja az aranyér kellemetlen tüneteit életes során legalább egyszer. Gyakran az okok mögött leginkább az örökletes kötőszöveti gyengeség áll, de kiválthatja székrekedés, a székelés közbeni erőlködés, amit általában a helytelen, rostszegény táplálkozás okoz. Ám a fizikai megterhelés, a hosszas ülés gépjárművezetéskor és a túlsúly is hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

Ezeket a sportokat mellőzzük

Az aktív életmóddal sokat tehetünk az aranyér megelőzése érdekében. A sport serkenti a vérkeringést és az anyagcserét, illetve jó hatással van a hormonrendszerre és megmozgatja a belső szerveket. Ha hajlamosak vagyunk az aranyérre, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk. A cipekedés, erőlködés tiltólistás aranyeres problémák esetén, és minden olyan edzés is, amely komolyabb erőfeszítést igényel. A súlyzós feladatokat érdemes teljesen elhagyni és minden olyan gyakorlatot mellőzni, amely haspréssel jár. De a túlzottan megerőltető futás és a megfelelő nyereg nélküli biciklizés sem javasolt. Ha nem szeretjük a vizet akkor futás helyett váltsunk nagyobb tempójú sétára, de a legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha az úszás mellett döntünk.

Eddzük a medenceizmokat

Fontos, hogy folyamatosan eddzük a medencefenék- és záróizomzatot, és tanuljuk meg kontrollálni ezeket az izmokat. Otthon mi is könnyedén erősíthetjük a medenceizmunkat, ha minden nap elvégezzük a következő feladatot. Üljünk le egy székre, és tíz másodpercig szorítsuk össze fenékizomzatunkat, utána lazítsuk el azokat, majd ismételjük meg legalább ötször a gyakorlatot.

Legyen a házi patikánkban kenőcs és kúp

Ám előfordulhat, hogy mindent megteszünk azért, hogy ne alakuljon vagy újuljon ki az aranyér, mégsem járunk szerencsével. Ha hajlamosak vagyunk a betegségre, akkor jól tesszük, ha a házi patikánkban mindig tartunk otthon aranyér elleni kenőcsöt és kúpot. Az aranyér kellemetlen panaszai ugyanis kezdetben otthon is jól kezelhetőek, ám később akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához