Ezeket látta már?

Kutatási siker: a mesterséges hasnyálmirigy

Előrelépés a mesterséges hasnyálmirigy kifejlesztésében. Öt éven belül engedélyezhetnek egy vagy több készüléket az 1-es típusú cukorbetegséggel élők számára - vélik a mesterséges hasnyálmirigy kifejlesztésével foglalkozó kutatók, akik eredményeikről a hét végén számoltak be az Amerikai Diabétesz Szövetség éves philadelphiai találkozóján.

Az 1-es típusú diabétesz olyan autoimmun betegség, amelynél a szervezet immunrendszere egészséges sejtek ellen fordul, megtámadja a hasnyálmirigy béta-sejtjeit, ezzel tönkreteszi a test inzulintermelő képességét. Az inzulin nélkülözhetetlen az élelemből származó szénhidrátok lebontásához.

Kutatási siker: a mesterséges hasnyálmirigy

Ennél a cukorbetegség típusnál fecskendővel vagy bőr alá ültetett apró katéteren át kis méretű pumpával juttatják be a beteg szervezetébe az inzulint. Mindkét technikával az a probléma, hogy a páciensnek kell megbecsülnie, hogy mennyi inzulinra van szüksége attól függően, hogy mennyit evett, illetve mennyi testmozgást végzett.

A túl sok inzulin túlságosan csökkentheti a vércukorszintet, ami hipoglikémiához, a páciens ájulásához, akár halálához vezethet. A túl kevés inzulin viszont nem eléggé csökkenti le a megemelkedett vércukorszintet, ami hosszabb távú szövődményeket okoz, szem- és veseproblémákhoz, szívbetegséget idézhet elő.

Egy mesterséges hasnyálmirigy megoldhatná ezeket a gondokat, mert zárt rendszerben, folyamatosan méri az aktuális vércukorszintet, és számítógépes algoritmus segítségével kiszámítja, hogy az adott időpontban mennyi inzulin adagolására van szükség.

A HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com) beszámolója szerint a Bostoni Egyetem, a Harvard Egyetem és a Massachusettsi Általános Kórház munkatársai olyan mesterséges hasnyálmirigyet fejlesztettek ki, amely az inzulinon kívül a glükagon nevű hormont is zárt rendszerben, szükség szerint adagolja. A találkozón bemutatott zsebméretű eszköz klinikai próbái Edward Damiano, az eszköz egyik kifejlesztője szerint biztatóak.

Forrás: MTI