Ezeket látta már?

Reggel lapos, este lufi - ez is okozhatja azt, ha estére felpuffad

puffadás este oka miért

Sokan tapasztalják olykor a panaszt, ám ha gyakoribbá válik, ezt az állapotot is jelezheti.

Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus szerint ezek a panaszok utalhatnak akár SIBO-ra, vagyis kontaminált vékonybél szindrómára is.

A panaszok a nap során erősödnek

A SIBO, vagyis a kontaminált vékonybél szindróma megnevezés arra utal, hogy a vastagbélben élő baktériumok visszajutnak a vékonybélbe. Ezek a baktériumok pedig a vastagbélben hasznosak ugyan, de a vékonybélben már károsak. Ennek a kontaminálódásnak, vagyis szennyeződésnek tudható be számos olyan emésztőrendszeri tünet, mint a puffadás, az alhasi fájdalom, feszülés, fokozott gázképződés, hasmenés vagy székrekedés. Emellett jóval ritkábban, de előfordulhat sürgető székletürítési késztetés, hányinger, hányás.

- Az egyik jellegzetessége ezeknek a panaszoknak, hogy étkezés után egy-másfél órával jelentkeznek, főként délután, este, éjszaka jelentkeznek, ugyanis reggelre a vékonybél „megtisztul” ezektől a baktériumoktól. Ez is lehet az oka, hogy néhányan halogatják a kivizsgálást, hiszen nincsenek állandóan jelenlévő tünetek – hangsúlyozza Németh doktornő. – Holott a kivizsgálás, a diagnosztizálás nagyon egyszerű és célratörő.

Laktulóz kilégzési teszttel igazolható a SIBO

- A kontaminált vékonybél szindróma diagnosztizálása azért is fontos, hogy elkülönítsük más betegségektől, elsősorban a hasonló tüneteket produkáló IBS-től, vagyis az irritábilis bél szindrómától. Ugyan mindkettő olyan funkcionális betegség, amely mögött nincs szervi eltérés, mégis fontos tudni, pontosan mi okozza a panaszokat - ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus.

A SIBO-t egy nagyon konkrét teszttel lehet igazolni, az úgynevezett laktulóz kilégzési teszttel. Maga a vizsgálat közel 3 órát vesz igénybe, tehát rá kell szánni az időt, és az is nagyon fontos, hogy csak éhgyomorra végezhető, még a vízivást és a fogmosást is ki kell hagyni a vizsgálat reggelén. A páciens tehát ilyen előkészítés után megiszik egy pohár laktulózzal elkevert vizet, amely előtt elvégez egy egyszerű kilégzéses tesztet, vagyis belefúj egy szondába. Ezt a tesztet a víz elfogyasztása után 20 percenként megismétli.

A módszer alapját az képezi, hogy hidrogén gáz a szervezetben csak a szénhidrátok bélbaktériumok által végzett erjesztése révén keletkezik, így ezzel tulajdonképpen a vékonybélbe jutott, vastagbél baktériumok által előidézett erjedéses folyamatok létét lehet igazolni. Tehát egyrészt a kapott számértékek, másrészt a páciens szubjektív panaszai, főként a puffadás, hasfájás, esetleg hasmenés igazolhatják a SIBO diagnózisát.

SIBO-nál az antibiotikum és az étrend is fontos

- Ha diagnosztizálható a kontaminált vékonybél szindróma, az esetek döntő többségében antibiotikumos kezelésre van szükség. Ugyanis célunk, hogy a vékonybélbe került, ott ártalmas baktériumokat elpusztítsuk. Ez a kezelés általában már jelentősen visszaszorítja, esetleg teljesen meg is szünteti a tüneteket. A nagyon célzott antibiotikumkúra után javasolni szoktunk pre- és probiotikumokat is, illetve egy néhány hónapig tartó diétát, amelynek alapja leginkább a FODMAP étrendre épül, de nem feltétlenül szükséges minden esetben azokat az igen kemény megszorításokat alkalmazni, amelyet az előír – ismerteti Németh doktornő.

Ugyanakkor néhány esetben előfordulhat, hogy szervi elváltozás, leggyakrabban divertikulitisz vagy sipoly okozza a panaszokat, ezeket szükség szerint műtéttel lehet megszüntetni. Mindenképpen érdemes tehát a kontaminált vékonybél szindrómát kezelni, hiszen a tünetek jelentősen befolyásolhatják a mindennapokat, szinte állandó kellemetlenséget okozva.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Puffadás, bélgázok: okai, tünetei és kezelési lehetőségei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

puffadás

Forrás: Hepatológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához