Ezeket látta már?

Vigyázzunk a gyomorégés elleni szerekkel!

2010.05.14. Módosítva: 2017.01.26.

Habár a gyomorégés elleni gyógyszerek segíthetnek legyűrni egy-egy fűszeres, nehéz ételt, egy sor tanulmány szerint komoly mellékhatásokkal járhatnak, és használatuk óvatosságot igényel.

r a protonpumpa-gátló avagy PPI gyógyszerek jótékony hatása ismert, egyes felmérések szerint a menopauza alatt és utáni használatuk csonttörésekhez, más esetekben bakteriális fertőzésekhez vezethet. Az Egyesült Államokban évente közel 113 millió receptet írnak föl PPI gyógyszerekre, ezzel több mint 13.9 milliárd dolláros forgalmat generálva, ami a harmadik legnagyobb darabszámban eladott gyógyszer-kategóriája.

Gyakran a közismert gyomorrontásra is ezt használják. Dr. Mitchell Katz – San Francisco közgyógyászati hivatalának orvosa – kiemelte: " Igen, a PPI gyógyszerek enyhítik az emésztési zavarok tüneteit, de a kérdés az hogy milyen áron." Egy 8 éven át tartó felmérés szerint, azon 50 és 79 éves kor közötti nők esetében - akik rendszeresen szedtek ilyen gyógyszereket – jelentősen megnőtt a gerinc- és csuklótörés kockázata. Egy másik elemzés a PPI gyógyszerek szedése és a bakteriális fertőzés okozta hasmenés kialakulása között fedezett fel párhuzamot.

Mindenesetre alapvető irányelvként fogalmazható meg, hogy a gyógyszerek helytelen és túlzott alkalmazása könnyen visszaüthet.

Forrás: Medipress