Ezeket látta már?

Itt fáj, ott fáj - ezekről árulkodhat a fejfájás helye

fejfájás helye mit jelent

Az, hogy hol fáj, nemcsak a fejfájás típusát segít beazonosítani, de azt is megmutathatja, hogy miként érdemes kezelnie.

A fejfájás igen gyakori panasz, melyet sok minden kiválthat - például időjárási frontok, hormoningadozás, stressz, dehidratáció, ételintoleranciák, de akár bizonyos betegségek is. Általában a fej bizonyos területéről indul ki, sőt, sokszor meg is marad egy-egy helyen a fájdalom. Lássuk, mikre utalhat az, hogy hol jelentkezik a panasz.

A fejfájás típusai és azok helye

A fejfájás helye általában meghatározza, hogy milyen típusú fejfájása van. Ennek ismerete kulcsfontosságú a hatékony és gyors kezeléshez.

  • tenziós fejfájás: a fej mindkét oldalán fáj vagy szalagszerűen fej körül.
  • migrénes fejfájás, hormonális fejfájás: a fejnek csupán egyik oldala fáj.
  • cluster fejfájás: a fej egyik oldala fáj, különösen a szem és annak környéke.
  • sinus fejfájás: az egész arc fáj, de a szeme mögött, az orrnyereg környékén, az arccsontokon, a homlokon erőteljesebb.
  • dehidratációs fejfájás: általában fej egész területén fáj.

Stressz okozta fejfájás

A stressz gyakran okozhat fejfájást, mely különböző erősségű lehet. A panasz gyakran az egész fejben érezhető, de sokszor kezdődik a fejtetőn, a homloknál, halántéknál és megy a fej hátsó részé felé. Általában izomfeszüléssel jár együtt, így a nyak, a vállak ekkor merevebbek, mely tovább fokozza a fejfájást, főleg akkor, ha mellette még az állkapcsunkat is összeszorítjuk. Ilyenkor masszázs és meleg borogatás sokat segíthet.

Szem körüli fejfájás

Ha itt érzi a panaszt, az általában cluster fejfájásra utal. A fájdalom intenzív és gyakran az egyik szem mögé koncentrálódik. Tipikusan 10-15 percen belül tetőzik, és a panaszt nyugtalanság, valamint izzadás is kíséri. Olykor előfordulhat mellette orrfolyás, orrdugulás is. Ez a fejfájások egyik legfájdalmasabb típusa, de egyben az egyik legritkább is. Orvosok szerint a migrénre alkalmazott szumatriptánok igen hatásosak a panasz enyhítésében.

Érdemes tudni, hogy szem mögötti fájdalmat migrén és szemészeti problémák is kiválthatják.

Nyaki fájdalom

Bár általában nem az első dolog, amire gondol, amikor migrénről van szó, de a nyaki fájdalom igen gyakori ennél a típusú fejfájásnál (a migrénesek kb. 75%-a tapasztalja). Ekkor a panasz a nyak egyik oldalán jelentkezik, majd megy felfelé a fej irányába. A Medline Plus szerint a migrénnek négy fázisa különböztethető meg. Az elsőben megelőző tünetek jelentkeznek, például hangulatingadozások, fáradtság, csökkent koncentráció, gyakori ásítás. A következő fázisban jelenhet meg az aura (bár ezt nem mindenki tapasztalja). Ilyenkor az illető villódzó fényeket, foltokat lát. Később fellép maga a lüktető fájdalom, mely fokozatosan erősödik megfelelő kezelés hiányában. A panasz hang-és fényérzékenységgel, hányingerrel, hányással járhat. Az utolsó fázis a fájdalom után következik be: ez egyfajta kimerültségi időszak, ami általában egy napig tart. Ilyenkor az illető energiaszintje lecsökken, fáradt, gyenge, közérzete rossz. A migrénes fájdalmat a triptán készítmények enyhíthetik, de kezdeti fázisban a diclofenac-tartalmú szerek is sokat segíthetnek.

Fájdalom az orrnyereg környékén

A panaszt gyakran sinus fejfájás okozza. Ilyenkor nyomó fájdalom lép fel az orrnyereg környékén (szemnél, arccsontoknál, homlok középső részén). Az arc érintésre érzékeny és a fájdalom súlyosbodik a fej hirtelen mozdulataival és előrehajlással. Oka az itt lévő terület gyulladása - ilyenkor több váladék is termelődik, és a fellépő duzzanat miatt az ezt elvezető csatornák elzáródhatnak, ami miatt megnőhet az orrmelléküregben a nyomás - ez pedig fájdalmat okoz. Ha fertőzés áll a hátterében, akkor általában láz kíséri, ha pedig allergia, akkor szemviszketés, szemvörösség és erős, vizesebb orrfolyás. Kezelése a kiváltó októl függ: ezek lehet antibiotikumok, láz-és gyulladáscsökkentők vagy akár antihisztamin, dekongesztáns szerek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Migrén ellen gyógyszer nélkül: ezt javasolja a neurológus

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fejfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához