Ezeket látta már?

A túlzott férfiasság veszélyei

2012.05.24. Módosítva: 2016.03.22.

Levelet kaptam a minap, persze kéretlenül, egy távoli országból érkezett, és arra hív fel egy weblapon keresztül, hogy vásároljak remek és biztonságos férfiasító, fickósító szert. Teljesen veszélytelen – ámde igen hatásos. Mint szakmai ember, utánajártam… erről szól a cikk.

A kérdéses oldalon szép színes ábrák, meggyőző szöveg – pontosan ahogy egy jó és hatásos marketinget meg kell csinálni. Aki laikus olvasó egyértelműen el is hiszi mindezt, hacsak nem kezd el más oldakról is tájékozódni idejekorán, mielőtt megrendelné e szuperbiztonságos erekciójavító szert.

A túlzott férfiasság veszélyei

Maga a téma is intim, tehát férfiak ezzel nemigen dicsekszenek, urológushoz a legritkább esetben mennek el, hogy kiderüljön, igazából milyen probléma okozza az erekció zavarát, a "zavart az erőben". Inkább hagyatkoznak ezekre a még "félműveltnek" sem nevezhető oldalakra. Lássuk a tényeket!

A kérdéses oldalon a yohimbine hatóanyagú készítményt halmozták el jobbnál jobb minősítésekkel, szemben a jelenleg is forgalomban lévő, és vényre kapható sildenafil, tadalafil hatóanyagú készítményekkel.

Yohimbine, egy régi szer, új köntösben

A yohimbine valóban ősidők óta ismert, hiszen növényből származik, mégpedig a Pausinystalis yohimbe trópusi növény alkaloidja, afrodiziákus és stimuláns hatása köztudott. Használták vénynélkül kapható étrend-kiegészítő formájában, növényi kivonatként, és valóban (néhány évtizede még) törzskönyvezett gyógyszerek is készültek belőle.

Azt tudniuk kell a kedves Olvasóknak, hogy ma már csak olyan gyógyszerek kerülhetnek forgalomba, amelyek ún. randomizált, kontrollált, és "vak" vizsgálatok alapján eredményesnek – és biztonságosnak bizonyulnak. Nos, ennek számos régebbi gyógyszer esett áldozatul, mivel vagy nem voltak hatásosak – vagy nem voltak eléggé biztonságosak.

A klinikumban kipróbált yohimbine bizonyos esetekben valóban javította az erekciós zavart, de nem minden esetben volt hatásos az impotenciával szemben.

Veszélyek, tények

Számos nemvárt hatás, mellékhatás kísérheti a yohimbine adását, lássuk:

Tachikardia (gyorsabb pulzus)

Vérnyomásemelkedés

Túlstimulált állapot

Álmatlanság, alvászavar

Pánikroham, hallucináció

Néhány súlyosabb mellékhatás még: görcsroham (epilepsziás jellegű, veseelégtelenség). Nem adható máj- vese-, szív- és pszichés betegségben.

A túlzott férfiasság veszélyei

A legnagyobb probléma, hogy terápiás tartománya csekély, tehát a hatásos – és toxikus adag közötti különbség, ez már önmagában is veszélyes.

A mellékelt képen pont ennek ellenkezőjét bizonygatja a kérdéses weboldal, tehát hogy (a jelenleg gyógyszerként forgalmazott potencianövelőkkel szemben!) milyen biztonságos is a yohimbine... (bal oldali oszlopban, mellette az ismert, forgalmazott gyógyszerek). Ez tehát alapesetben is szándékos megtévesztés.

Mit javasolhatunk?

Először is azt, hogy minden férfitárs, aki erekciós problémákkal küzd (bármely életkorban) forduljon mielőbb orvoshoz. E zavarok mögött számos szervi gond, betegség is meghúzódhat, pl. cukorbetegség, keringési zavar, valamely urológiai probléma, vagy pedig nem csekély esetben pszichés gondok, párkapcsolati zavarok.

Amennyiben ez kideríthető, és az orvos javasolja az erekciós zavart javító potencianövelő alkalmazását, a fent említett, és nálunk is törzskönyvezett szerek valamelyikét fogja ajánlani. A yohimbine-tartalmú szereket biztosan nem, mert ezeket már Európában sem alkalmazzák a klinikumban.

Forrás: wikipedia, medline, pubmed, OGYI

Forrás: EgészségKalauz