Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Alhasi fájdalom okai a férfiaknál

shutterstock 379852495

Az alhasi fájdalmat a nőknél általában a hólyaghurut okozza, míg a férfiaknál leginkább a prosztataproblémák. Összeszedtük, milyen gondokat okozhat a prosztata.

A prosztataproblémákat minden esetben komolyan kell venni, és időben el kell menni az orvoshoz, mert a korai felismerésnek nagy jelentősége van, hiszen a prosztatagyulladás komplex betegséggé is kinőheti magát.

Akut prosztatagyulladás

Az akut prosztatagyulladást nem lehet „nem észrevenni”, hiszen hirtelen kezdődő, erős alhasi fájdalommal jár, amit magas láz és gáttáji fájdalom kísér. Ez a betegség bármelyik életkorban jelentkezhet, de leginkább a fiatalabbak és a középkorúak körében alakul ki. A prosztata a gyulladás hatására megnagyobbodik, és nyomja a húgycsövet, ezért az akut prosztatagyulladás vizelési nehézségeket okozhat, erőtlen lehet a vizeletsugár, és gyakori vizelési inger is jelentkezhet. A fertőzést baktériumok okozzák, és egyebek mellett katéterezéssel járó vizsgálatok után is kialakulhat. Ha az akut prosztatagyulladás tüneteit észleljük, minél előbb kérjünk orvosi segítséget, mert ez a betegség, ha időben kezelik, jól gyógyítható, ám ha elhanyagolják, krónikus bakteriális eredetű prosztatagyulladás is kialakulhat belőle. Ilyenkor a baktériumok évekig kimutathatók a prosztatában, és a tünetek változó intenzitással térnek vissza, de minimum 3 hónapig fennállnak.

Krónikus, nem bakteriális eredetű prosztatagyulladás

Az elhanyagolt bakteriális prosztatagyulladás krónikus kismedencei fájdalom szindrómához vezethet. Ilyenkor már nem mutatható ki baktérium, de a gyulladás még fennáll. A beteg változó erősséggel tapasztalhat diszkomfortérzetet az alhasban, valamint vizeléssel járó kellemetlenségeket. A szexuális együttlétek kellemetlenné válhatnak, idővel pedig merevedési gondok is lehetnek. A krónikus kismedencei fájdalom szindróma komplex betegség, az antibiotikum mellett a terápia középpontjába a tünetenyhítés kerül, amelynek során alternatív kezelési módokra is szükség van. Az érintettek mindennapjait nagyon megnehezíti a betegség, a kiújuló fájdalomtól való félelem a lelkiállapotukra is rossz hatással lehet.

Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás is okozhat alhasi fájdalmat, ugyanis a növekvő prosztata nagyon összeszűkítheti vagy elzárhatja a húgycsövet. Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén a prosztata sejtjei felszaporodnak, és a sejtszámnövekedés miatt egyre nagyobbá váló szerv elkezdi nyomni a húgycsövet, ezáltal befolyásolja a húgycső és a húgyhólyag működését. A tünetei kellemetlenek, mert a hólyagot feszítő vizelet állandó alhasi fájdalmat okoz. Nagyon gyakori a vizelési inger, éjszaka is sokszor kell vécére járni, ráadásul akár vizeletvisszatartási gondokhoz is vezethet. Magyarországon évente mintegy 350–400 ezer ember szorul kezelésre jóindulatú prosztatamegnagyobbodás miatt.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához