Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Íme a prosztatagyulladás 8 kiváltó oka

shutterstock 2193338609(1)

A krónikus prosztatagyulladás főleg a fiatalabbakat és a középkorúakat érinti, 50 éves kor alatt ez a leggyakoribb urológiai betegség, amivel a férfiak orvoshoz fordulnak. A kellemetlen tünetei, mint például az állandó, tompa alhasi fájdalom, a szexuális problémák és a vizelési gondok a hétköznapi életre is negatív hatással vannak.

A visszatérő prosztatagyulladás komoly probléma: a kellemetlen tünetei megakadályozzák, hogy a betegek lelkileg és fizikailag teljes és egészséges életet éljenek. Ha elhanyagolják a panaszokat, és nem mennek időben orvoshoz, akár szexuális problémáik is lehetnek, csökkenhet a szellemi és a fizikai teljesítőképességük. A krónikus prosztatagyulladásnak számos kiváltó oka lehet. Lássuk, melyek ezek:

1. A prosztata tájékát ért sérülés vagy rúgás. A gyógyulás folyamán a prosztata környékén hegek képződnek, a hegképződés gátolja a váladékürülést, a pangó váladékban pedig könnyebben megtapadnak a kórokozók, amelyek gyulladást okozhatnak.

2. A férfiak is felfázhatnak, de náluk a húgyhólyag fertőzéseit minden esetben komolyan kell venni. A hátterükben az esetek döntő többségében prosztataproblémák vannak. Gyakori kórokozó a bélből származó E. coli nevű baktérium. Veszélyesek lehetnek a Staphylococcus baktériumok is, amelyek a tályogokból – akár egy fogtályogból vagy tüszős mandulából – a vérkeringéssel eljuthatnak a prosztatáig. Viszonylag ritkán okoznak prosztatagyulladást a gombás fertőzések és a különböző vírusok: mint például az influenza és a mononukleózis. Az ilyen fertőzés immunhiányra utalhat.

3. A nemi önmegtartóztatás vagy a megszakított szexuális aktus szintén prosztatagyulladást okozhat, ugyanis a prosztata által termelt váladék ilyenkor nem tud távozni a szervezetből, a pangó váladék pedig ideális táptalaj bármely baktériumnak.

4. Bajt okozhatnak a táplálkozási problémák, például a túl kevés folyadékfogyasztás, a különböző ételallergiák és a koffeinintolerancia is.

5. A mozgásszegény életmód nincs jó hatással az immunrendszerre, hiszen az alacsony aktivitás mellett a lelassult kismedencei keringés gyengíti a szervezet védekezőképességét, és könnyebben alakulnak ki fertőzések.

6. Az állandó idegeskedés és feszültség tovább növelheti a krónikus prosztatagyulladás kialakulásának lehetőségét, illetve betegség esetén nehezíti a gyógyulást, sőt tovább erősítheti a fájdalomérzetet.

7. Katéterbehelyezés vagy prosztatabiopszia is állhat a betegség kialakulásának hátterében.

8. A férfiaknak is figyelniük kell arra, hogy ne fázzanak fel. A gyakori hipotermia, azaz a kismedence lehűlése növelheti a prosztatagyulladás kialakulásának az esélyét.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához