Ezeket látta már?

Movember: a férfiegészség egész évben legyen fontos!

Egészséges férfi

A férfi hagyományosan a támaszt, a biztonságot, az erőt szimbolizálja. Éppen ezért a férfiak önmagukat gyakran sebezhetetlennek, fáradhatatlannak tartják, és nem engedik meg maguknak azt az időt, amelyet az egészségükre fordítanak. Sőt, „pozíciójukat” gyakran kifogásként használják olyan vizsgálatok elkerülésére, amelyek során úgy érzik, büszkeségükön, férfiasságukon esik csorba. Pedig egy néhány perces vizsgálat az életüket mentheti meg.

Fontosak a szűrővizsgálatok

„A Movember Mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak egészségét érintő komolyabb problémákra, elsősorban a prosztata megbetegedésekre. A tapasztalat szerint ugyanis a férfiak egészségtudatossága elmarad a hölgyekéhez képest, azaz ők hajlamosabbak elbagatellizálni a tüneteket és csak akkor fordulnak szakorvoshoz, amikor már tartós, fokozódó fájdalommal küzdenek. Ez főként az intim területeket érintő betegségekre igaz. Pedig a férfiaknál is nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat, hiszen csak így előzhetők meg, vagy fedezhetők fel időben a daganatos megbetegedések, mint például a prosztatarák, amely a férfiak körében a második leggyakoribb tumoros megbetegedés” – mondta dr. Póth Sándor, a Budai Egészségközpont urológus szakorvosa.

Melyek a férfiakat érintő leggyakoribb problémák?

Prosztata betegségek. A prosztata egy szelídgesztenye nagyságú szerv, amely főként 40 éves kor felett okozhat panaszokat. A szervet érintő leggyakoribb betegségek:

  • a prosztata gyulladásos megbetegedése
  • prosztatarák
  • prosztatakő
  • Vizelettartási gondok, amelyet okozhat prosztata-megbetegedés is, de bizonyos gyógyszerek és betegségek is felelőssé tehetők.
  • Merevedési zavar, amely akár szív-és érrendszeri betegségre vagy cukorbetegségre is utalhat.
  • Hererák

A november a férfi egészség hónapja, de fontos, hogy ne csak egy hónapig, hanem egész évben figyeljünk oda a férfiak egészségére is. Férfitársaink pedig tegyék félre a büszkeségüket és merjenek megelőzés és kezelés céljából szakorvoshoz fordulni!

Forrás: Budai Egészségközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához