Ezeket látta már?

Új korszak a férfi meddőség hazai gyógyításában

2013.07.16. Módosítva: 2015.11.04.

Magyarországon egyre több pár fordul meddőségi specialistához. Annak ellenére, hogy a férfi meddőség csaknem ugyanolyan gyakori, mint a női, általában ez utóbbi sokkal inkább elterjedt a köztudatban. Jó hír a meddő párok számára, hogy mostantól nem kell külföldre utazni a világszínvonalú technológiákért, hiszen Prof. Giuseppe Tritto, a World Academy of Biomedical Sciences and Technologies elnöke, valamint a Versys Clinics Center of Male Microsurgery Budapest vezetője mostantól hazánkban mikrosebészeti eszközökkel segíti a gyermekre vágyó párokat a sikeres gyermekvállalásban.

Az andrológus-mikrosebészt elsősorban arról kérdeztük, hogy milyen perspektívák nyílnak hazánkban a férfi meddőség korszerű gyógyításában.

Új korszak a férfi meddőség hazai gyógyításában

Ön számos tudományos társaság tagja, emellett a World Health Organization (WHO)-nak is dolgozott az elmúlt időszakban. Munkája során milyen jellegű kihívásokkal kellett szembenéznie?

Prof. Giuseppe Tritto: Az utóbbi időkben elsősorban Indiában dolgoztam a WHO megbízásából, ahol sikerült kifejlesztenünk az első olyan fogamzásgátló módszert férfiak számára, amelyik teljesen visszafordítható, ugyanakkor hatékonyan segít a nem kívánt terhesség megakadályozásában. Egy injekció segítségével működik a rendszer, amelyet az ondóvezetékbe kell bejuttatni, és azt követően hat hónapon keresztül jelent védelmet, ugyanakkor a fél év során is bármikor eltávolítható az a speciális anyag, amelyik megakadályozza a fogamzást.

Magyarországon azt a célt tűzte ki maga elé, hogy mikrosebészeti módszerekkel segítse a gyermekre vágyó meddő férfiakat. Mi a jelentősége az itteni munkájának?

Prof. Giuseppe Tritto: Hosszú időn keresztül még a szakemberek is úgy gondolták, hogy többnyire női eredetű probléma áll a meddőség hátterében. Ez a szemlélet azonban mára megváltozott, hiszen napjainkban tudjuk, hogy 40%-ban férfi eredetű okok szerepelnek a gyermekáldás elmaradásának hátterében. Ez a váltás a tudományban azt is magával vonta, hogy végre a férfiak kivizsgálása és gyógyítása is több figyelmet kapott. Érdekes, hogy a társadalmi szerepek és szociológiai folyamatok is hatással vannak a mi munkánkra. Ha a párt, mint egységet nézzük, akkor régebben az is előfordulhatott, hogy egy idősebb férfi meddőségi problémáját a fiatal nő termékenysége "kompenzálta". Ma azonban a gyermekáldás kulturális hatások miatt egyre későbbre tolódik, ezért nincs ilyesfajta kiegyenlítés, hiszen napjainkban a párok többsége már nem fiatalon keresi fel a meddőségi központokat.

Milyen fejlesztések segítették a férfi meddőség gyógyítását?

Prof. Giuseppe Tritto: Fontos felfedezés volt a férfi infertilitás hatékony gyógyításában a testi folyamatok pontosabb feltérképezése. Ma már tudjuk, hogy a herében a hímivarsejtek DNS szintézise számára a testhőmérsékletnél alacsonyabb, vagyis 35 fok jelenti az ideális belső hőmérsékletet. A férfi meddőség hátterében az egyik leggyakoribb ok a herevisszér tágulat, amely több mint 1 fokkal megemeli a here belső hőmérsékletét. Ekkor az ivarsejt DNS-e is sérül, mivel a here "hűtési rendszere" nem működik megfelelően. Ez nagyon komoly következményekkel jár, hiszen az apai oldalról sérült DNS- sel rendelkező embrió nem ágyazódik be, vagy ha mégis, akkor a beágyazódás vetéléssel végződik. Ezen a sérülésen a laboratóriumi ICSI technika sem segít, mivel ez a probléma genetikai természetű.

Hogyan orvosolható a herevisszér tágulat?

Prof. Giuseppe Tritto: Mára számos technikát kifejlesztettünk, amely képes helyreállítani a here hőmérsékletét. Mindenekelőtt fontos megállapítani, hogy a here melyik részén jelentkezik a probléma, ehhez ultrahangot és mikrokamerát használunk. A probléma megértéséhez fontos tudni, hogy 80%-ban biofizikai okok vannak az eltérések hátterében, 20%-ban azonban genetikai eredetű a probléma. Ha 4% alatt található egészséges spermium a mintában, akkor gyakorlatilag nulla az esély arra, hogy sikerül megtermékenyíteni a petesejtet. 4% és 9% között megtermékenyülhet a petesejt, de vetéléssel végződik a folyamat.

Legalább 10%-ban szükség van egészséges spermiumokra ahhoz, hogy létrejöjjön a megtermékenyítés, és sikerüljön kihordani a magzatot. Az optimális arány a 14% fölötti érték. A lényeg a spermiumok morfológiájában, vagyis "belső tulajdonságaiban" rejlik, nem pedig a motilitásában, azaz a "mozgékonyságában". Ha valamilyen eltérést találunk, akkor keresni kell az okot ahhoz, hogy megoldjuk a problémát, vagyis ha herevisszér tágulat húzódik a háttérben, akkor az korrekcióra szorul.

Milyen előnyökkel jár a mikrosebészeti műtét a hagyományos technológiákkal szemben?

Prof. Giuseppe Tritto: Ezek a műtétek azért is igényelnek nagy precizitást, hiszen a vénák az artéria közvetlen közelében futnak, a műtét alatt mindenképpen el kell kerülni az artéria, vagy adott esetben az artériák sérülését. Napjainkban tudomásom szerint két olyan csoport létezik – egy Houston-i munkacsoport, valamint az én csapatom -, akik micro-doppler szondát használnak műtét alatt, amely képes precíz képet adni a műtéti területről, így kiküszöbölhető a sérülés kockázata.

A mikrosebészeti technika infravörös technikával való kombinálása szintén a mi nevünkhöz fűződik, és jelenleg úgy tudom, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan munkacsoport a világon, akik a mikrosebészeti beavatkozások során ezt a technológiát használják. A kamera prototípusát egyébként több mint öt éven keresztül fejlesztettük, és nagy precizitást tesz lehetővé. Ez a lehetőség elsősorban azoknál a férfiaknál, és nőknél kiemelt jelentőségű, akik valamilyen hormont szednek, hiszen az ő anyagcseréjükben mindenképpen változás következik be, amelyhez adaptálódnak a szervek is. Az infravörös sugarak segítségével monitorizálni tudjuk az anyagcsere működést is. Az eljárás nem invazív, és a segítségével több testrészt, így például a mellet is át lehet vizsgálni. Az egész test szkennelése mindössze 20 percet vesz igénybe, ezáltal monitorizálhatóvá válnak a hormonok hatásai valamennyi szerv esetében.

Milyen gyorsan várható a javulás a műtétet követően?

Prof. Giuseppe Tritto: Az első hónapban már látható, hogy 10-30%-ban javulnak az eredmények, ami az ultrahang eredményeivel kiegészítve fontos információt szolgáltat. A műtétet követő harmadik hónap során megjelennek az új spermiumok, mivel a spermaképzés ideje 74 nap. Az "új generációs" spermiumok morfológiáján sikeres műtétet követően már látni kell a javulást. A hatodik hónapban megjelennek a "második generációs" ondósejtek, ahol már tökéletesen látható az eredmény. Ekkor a sikeres sebészi beavatkozást követően megnő az esély a spontán terhesség kialakulására, vagy asszisztált reprodukciós technológia, például ICSI segítségével már jó az esély egy sikeres terhesség létrejöttéhez.

Forrás: www.versysclinics.com

Forrás: Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet