Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

1700 koronavírusos eset: lezártak egy 13 milliós várost Kínában

koronavírus, kína, Hszian, blokád

Gyakorlatilag teljesen lezárták és blokád alá vonták a kínai Hsziant, Senhszi tartomány fővárosát.

A Global Times, a Kínai Kommunista Párt egyik nemzetközi lapja szerint mostanra sikerült megfékezni a fertőzés terjedését - írta meg a Portfólio.

A vuhani intézkedések óta nem látott szigorral léptek fel a kínai hatóságok Hszianban, miután megjelent a városban a koronavírus delta variánsa. A várost gyakorlatilag teljes blokád alá vették, mindent bezártak és a teljes, 13 milliós lakosságot tesztelni kezdték.

Az élelmezésről az állami szervek mellett magánvállalatok gondoskodnak, a lockdown kezdetén viszont élelmezési problémák is felmerültek, melyeket a Global Times szerint a szomszédi szolidaritással sikerült orvosolni.

Tegnapról mára 95 új koronavírusos esetet azonosítottak a városban, zömét, 78 esetet a városban működő, dedikált karanténközpontok egyikében.

A Global Times arról is ír, hogy a hatóságokat és orvosokat rengeteg önkéntes segíti a védekezésben, viszont vannak olyan lakosok, akik az intézkedések nyilvános kritizálásába kezdtek és a hatóságok lassúságát kifogásolják.

A városban 387 karanténközpont működik

Hszian 6,6 millió jüant (951 000 dollár) különített el átmeneti segélyként a rászorulóknak, és kapcsolattartó központot hozott létre Hszianban, Északnyugat-Kína legnagyobb városában. A városi hatóságok szerint mintegy 387 karanténközpont működik a városban.

Amellett, hogy tesztelő személyzet érkezik a város segítségére az ország minden részéről, érkeznek utánpótlások is. A kínai vállalatok, köztük az Alibaba, a Tencent, a Xiaomi és a Geely Auto több mint 100 millió jüant és zöldségeket, húst és maszkokat is szállítottak Hszianba.

Vannak olyan online bejegyzések, ahol az alapbetegséggel küzdő lakosok segítséget kérnek, és panaszkodnak a magas kockázatú közeli kapcsolatok rosszul szervezett szállítása és a karanténközpontok körülményei miatt, ami a 2020-as vuhani járvány első napjaira emlékeztette az embereket. A városra kiterjedő újabb tesztelés következtében megnövekedett webhelylátogatások miatt az egészségügyi kódrendszer összeomlott kedd reggel, Órákon belül újraindult ugyan, de máskor majdnem egy teljes napira leállt.

Káosz van, sok a panasz, és ezek a hangok könnyen felerősödnek az interneten, és azt a benyomást keltik Hszianon kívül, hogy a város válságban van, miközben a valóság az, hogy a helyzetet épp most kezdik uralni – mondták a Global Times által megkeresett önkéntesek.

Forrás: Global Times
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához