Ezeket látta már?

A heves esőzések miatt egyre jobban terjed az AIDS Afrikában

afrika, eső

Az esőzések miatt az élelmiszer-ellátás bizonytalanság, ami összefügg az élelemért cserébe folytatott szexuális tevékenységekkel.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy Afrikában a súlyos esőzések növelik a HIV-fertőzés kockázatát:

"Egy, a JAMA Network Open-ben megjelent tanulmány eredményei azt mutatják, hogy 2005 és 2017 között a szubszaharai Afrika 21 országában élő emberek körében a heves esőzések statisztikailag jelentősen összefüggtek a HIV-fertőzés nagyobb valószínűségével, és minden további heves esőzésekkel járó év esetén 14%-kal nagyobb az esélye a HIV-fertőzésnek.

Amellett, hogy a heves esőzések összefüggésbe hozhatók a HIV előfordulási gyakoriságának emelkedésével, más nemi úton terjedő betegségekkel és a szexuális partnerek legutóbbi 12 havi számával is kapcsolat mutatható ki.

A heves esőzések csökkentik a mezőgazdasági hozamokat, és az élelmiszer-ellátás bizonytalansága összefügg a gazdaságilag motivált szexuális kapcsolatokkal (szex élelemért), ami fokozottabb HIV-fertőzési kockázatot eredményez. Ezt alátámasztja az a megállapítás, hogy a HIV-fertőzés kockázatfokozódása a heves esőzések mellett nagyobb volt vidéki környezetben, ahol az emberek nagyobb valószínűséggel termesztik saját élelmiszereiket, és közvetlenül függenek a terméshozamtól. Ezenkívül az árvizek és az élelmiszer-ellátás bizonytalansága összefügghet a migrációval, ami a szexuális kapcsolati háló kiszélesedéséhez vezethet, és olyan feltételeket teremt, amelyek elősegítik az intravénás kábítószer-használatot vagy a nemi alapú erőszaknak való kitettséget.

Egy másik lehetséges ok az, hogy az áradások vagy a túlzott esőzések akadályozhatják a klinikákhoz való hozzáférést, vagy károsíthatják a közegészségügyi infrastruktúrát, gyengítve az egészségügyi erőforrásokhoz való hozzáférést, például a megelőző módszerekhez, és a HIV-teszthez, az oktatáshoz és a kezeléshez való hozzájutást. Ez a feltételezett út azonban spekulatív, mivel a Szerzők szerint nincsenek publikált adatok.

A nők kevesebb jövedelemszerzési lehetőséghez férnek hozzá, mint a férfiak, és ezért sebezhetőbbek az anyagi zavarokkal szemben. A nők és lányok helyzetét erősítő befektetések a reproduktív autonómia és a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok növelése révén segítséget jelenthetnek.

Hasznos azonban, ha a beavatkozások a férfiakat is megcélozzák, mivel a férfiak kisebb valószínűséggel férnek hozzá a HIV-megelőzési szolgáltatásokhoz, mint a nők, annak ellenére, hogy esetükben nagyobb a szexuális fertőzés kockázata.

Mivel a szubszaharai Afrikában a HIV-fertőzés általában heteroszexuális kapcsolaton keresztül történik, a férfiakat célzó HIV-megelőzési beavatkozások csökkenthetik a kockázatot a nők körében is."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához