A koronavírus újabb tünete: tartós hallásromlást okozhat a Covid-19

koronavírus, tünet, fülzúgás, hallásromlás, covid

A koronavírus furcsa tünetei, így a hallucinációk, a kognitív panaszok, a szaglás csökkenése vagy a hasmenés mellé a kutatók szerint még egy dolgot feljegyezhetünk: egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy a COVID-19 a hallásra is negatív hatással van.

Bár a COVID-19-et alapvetően a légutakat érintő betegségnek tartjuk, számos más szervet és szervrendszert megtámadhat a vírus. A fertőzés tünetei, illetve szövődményei érinthetik a keringést, az idegrendszert, az emésztőszerveket és az érzékszerveket is. Ez utóbbiak közül talán a legismertebb a szaglás és az ízlelés romlása, a szag- és ízérzékelés csökkenése. Kutatási eredmények szerint azonban a koronavírus a hallásra is hatással van, hallásromlást, halláscsökkenést okozhat a fertőzés.

A koronavírus és a halláscsökkenés

A felső légutakat érintő vírusfertőzések esetén nem ritka, hogy enyhébb vagy közepesen súlyos halláscsökkenést is megtapasztal a beteg. Ennek oka, hogy nemcsak az orrüregben, de a fej szinte minden részén megduzzadhatnak a nyálkahártyák, így az is valószínűbb, hogy a dobhártya mögött folyadék gyülemlik fel, mely a hallás ideiglenes romlásával jár együtt.

Emellett gyakori, hogy a felső légúti vírusos fertőzések mellett bakteriális felülfertőződés is kialakul. Különösen a gyermekeket érintheti például a középfülgyulladás, mely nagy fájdalmakat és halláscsökkenést okozhat. Ezekben az esetekben azonban a halláscsökkenés rövid időn belül, a vírusfertőzésből való gyógyulással együtt elmúlik. A COVID-19 esetén azonban a halláscsökkenés és a hallásproblémák sokkal tovább elhúzódhatnak, sőt akár tartósan meg is maradhatnak.

A fülbe is bekerülhet a koronavírus

Más szervrendszerekhez hasonlóan a koronavírus a hallójáratokat is megtámadhatja: a vírus jelenlétét a középfülben is kimutatták. Ez azt jelenti, hogy ahogy más szerveknél, a hallójáratokban is gyulladásos folyamatokat idézhet elő a koronavírus, ez pedig minden olyan funkció normális működését veszélyezteti, amely az adott területhez kötődik.

A fülben ezek közé tartozik természetesen a hallás, illetve az egyensúlyérzék (a szédülés is egyike a COVID-19 ismert tüneteinek). A szakemberek szerint azonban mindenképpen további vizsgálatokra van szükség, hogy pontosan feltérképezzék, hogyan is hat a koronavírus a hallószervekre.

Ez is érdekelheti:

Koronavírus és tinnitus

Egy nemrég publikált brit kutatásból az is kiderült, hogy a koronavírus felerősítheti a krónikus fülzúgás (tinnitus) tüneteit, sőt azoknál is tinnitust okozhat, akik korábban nem szenvedtek ettől a betegségtől. Nem lehet tehát kizárni azt sem, hogy a tinnitus a COVID-19 tünete vagy hosszú távú szövődménye is lehet.

A fülzúgástól szenvedő betegeknél nemcsak maga a koronavírus okozhat romló tüneteket, hanem a pandémiához kapcsolódó lelki hatások is. A tinnitus szorosan összefügg a beteg pszichés állapotával, és a járvánnyal, illetve a karanténnal kapcsolatos érzések (pl. a félelem, a szorongás, a magányosság), az alvászavarok, a zajosabb otthoni környezet, esetleg a fokozott koffein- és alkoholfogyasztás mind a tinnitus romlásával járhattak együtt.

Forrás: EgészségKalauz