Koronavírus teszt: így végezze el magának otthon

#koronavírus #pcr-teszt #önmintavétel #koronavírus teszt
2020.12.23.

Ha sürgősen koronavírus tesztre van szükségünk, már ki sem kell mozdulni otthonról, mert egy magyar laboratórium házhoz küldi a tesztet, amellyel könnyedén, otthon is elvégezhetjük a PCR-tesztet. Ráadásul ez a teszt kombinált, vagyis a koronavírus mellett az influenza kórokozóit is képes kimutatni.

Jó hír azoknak, akik az orrból való mintavétel kellemetlenségeitől tartanak, hogy ezt az önmintavevőt nem kell olyan mélyre helyezni az orrjáratban, mint az orvosi mintavevőt. Az önmintavétel legnagyobb előnye, hogy bárki számára, bármilyen körülmények között elvégezhető, szaktudás nélkül.

Emellett jó, ha tudjuk, hogy jelenleg a PCR-teszt a legpontosabb, legmegbízhatóbb eredményt produkáló Covid-19 szűrés, ráadásul a leggyorsabb is: minden más módszernél legalább 2 nappal hamarabb azonosítja a fertőzést!

Nézzük a gyakran előforduló kérdéseket a PCR-önmintavevő szettel kapcsolatban:

Mennyire ad megbízható eredményt az önmintavétel?

Az önmintavétel más fertőző betegségek esetén is már bizonyított, megbízható eljárás. Egy fertőzött személy orrában sok millió vírus kópia található, ezért is olyan fertőző ez a megbetegedés, és ez a PCR vizsgálata már a vírus 5 kópiáját is képes kimutatni. A Washington Egyetem vizsgálatai alapján, amelyet a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatott, ez az újfajta önmintavételes megoldás a hagyományos, kórházi körülmények között vett mintából származó eredményekhez képest 94%-os érzékenységet mutat, azaz nagyon megbízhatónak minősül.

Miért érdemes a PCR-tesztet választani?

A PCR vizsgálat a vírus örökítő-anyagának kimutatására, a fertőzöttség legkorábbi igazolására alkalmas, a legnagyobb megbízhatósággal. A PCR minden más módszernél legalább 2 nappal hamarabb azonosítja a fertőzést!

PCR-önmintavételi teszt - Most 30% kedvezménnyel!

A teszt ára 2 darabos szettben 9,995,- Ft. A kedvezmény elérhető ide kattintva.

Miért kombinált ez a PCR-teszt?

SARS-CoV-2 Tesztünket kiegészítettük influenza A és B kimutatással. November 10-től kezdődően az önmintavételes tesztelés részét képezi az influenza A és B kimutatás is.

Hogy működik az önmintavétel?

Ezzel a vizsgálattal ki tudjuk mutatni a vírust az orr nyálkahártyájából vett mintából. Ehhez a vizsgált személy egy steril pálcát helyez az orrába a mellékelt útmutató alapján, és innen vesz mintát. Ezt a mintát egy tárolócsőbe helyezi, amelyhez további biztonsági, orvosi mintatárolásra alkalmas csomagolást is biztosítunk. Ezután a Neumann kontaktus nélküli mintaátvételi helyén kell leadni a csomagot.

Mit tartalmaz az önmintavevő szett ára?

Az ár tartalmazza a mintavevő, a futárral való kiszállítás és a laborvizsgálat árát.

Hol lehet beszerezni ezt a mintát?

Személyesen a mintavevő átvehető telephelyünkön a XIII. kerület, Röppentyű utca 48. szám alatt. Interneten a webshopból megrendelhető itt:

Hova kell küldeni a mintát?

A mintát szintén a XIII. kerület, Röppentyű utca 48. alatt lévő kontaktus nélküli mintaátvételi helyen kell leadni, vagy visszaküldhető a dpd futárszolgálattal. Budapesten belül ajánljuk igénybe venni a Hajtás Pajtás futárszolgálatot (telefon: +3613279000 ), ha sürgősen szeretné visszajuttatni hozzánk mintáját!

Karantén felszabadító" PCR-tesztre van szükségem, ez arra is jó?

Ha hivatalos célú, hagyományos, orrgarat-váladék mintavételes PCR tesztelés iránt érdeklődik, ez a teszt a megfelelő.

Hogyan értékelik ki a mintát?

A mintát mikrobiológiai laboratóriumban vizsgáljuk, és a vírusok ribonukleinsavát (RNS) polimeráz-láncreakcióval (PCR) keressük. Amennyiben találunk RNS-t, azzal bizonyítjuk a vírus jelenlétét. A mintákat szakemberek elemzik ki, a legmodernebb eszközökkel felszerelt laboratóriumi körülmények között. A folyamat során kizárólag CE jeles, az európai szabványoknak megfelelő, regisztrált és validált termékeket használunk.

Mennyi idő múlva lesz meg az eredmény?

Az önmintavételes teszt eredményéről 1-4 munkanapon belül e-mailben értesítjük. (Jelenleg hétvégén és munkaszüneti napokon laboratóriumunk nem üzemel.)

Mi lehet a PCR-vizsgálat eredménye?

Negatív teszt-eredmény esetén, érdemes a tesztet 48-72 óra múlva megismételni, hogy csökkentsük a hamis negatív eredmény valószínűségét. Pozitív eredmény esetén értesíteni kell a háziorvost.

Forrás: egeszsegkalauz.hu