Ezeket látta már?

A tömött metrón vette észre az orvos egy férfin a majomhimlő kiütéseit - sokkolta az utasok reakciója

majomhimlo

A fertőzött férfi mellett ülő nő azt mondta az őt figyelmeztető orvosnak, hogy nem fél, mert ő nem homoszexuális, így nem kaphatja el a majomhimlőt.

A Newsweek számolt be egy több szempontból is furcsa esetről, ami Madridban esett meg. Egy orvos, Dr. Arturo M Henriques tweetelte a spanyol metrón történteket.

Az orvos a metrón utazott, amikor az utastársai között észrevett egy férfit, akinek a bőrén a majomhimlőre jellemző kiütéseket fedezett fel. Az orvos látta, hogy senkit nem érdekelnek a kiütések, senki nem húzódott arrébb, inkább a közöny volt a jellemző az utasokra. Henriques odament a férfihoz, hogy megkérdezze, miért van közösségben, miközben fertőzött. A férfi erre azt válaszolta, hogy tudja, hogy fertőzött, de az orvosa azt mondta, hogy nem kell izolálnia magát, csak viseljen maszkot.

Henriques ekkor elmondta, hogy ő orvos, és biztos, hogy azok a kiütések, amik a férfin vannak, erősen fertőzők, és valószínű, nem jól értelmezte az orvosa tanácsait. Ekkor az orvos a férfi mellett ülő nőhöz fordult, akitől megkérdezte, hogy nem fél-e, hogy elkapja a majomhimlőt. A történet ekkor vett csak igazán groteszk fordulatot, ugyanis a nő a következőt válaszolta:

Hogy kaphatnám el, ha egyszer nem vagyok homoszexuális?!

A nő még azt is hozzátette, hogy a kormányzati tájékoztatások szerint a homoszexuális férfiaknak kell csak elővigyázatosnak lenniük - ez volt az a pont, amikor az orvos leszállt a metróról. Az orvost sokkolta a majomhimlővel kapcsolatos tudatlanság, így kitweetelte az esetet, hogy minél több ember figyelmét felhívhassa arra, hogyan is terjed pontosan a majomhimlő.

A Newsweeknek a New York-i Colin Quinn is nyilatkozott, aki az LMBTQ közösség egyik aktivistája, és megerősítette, hogy valóban él az embereken egy téves kép a majomhimlőről. Elmesélte, hogy az egyik nap a párjával sétáltak New Yorkban, amikor valaki odakiáltott nekik, hogy menjenek el az útból, mert nem akarja elkapni a majomhimlőt.

Majomhimlő: vizeletben és nyálban is találtak mintát

Mik a majomhimlő tünetei?

Augusztus 1-ig 23 276 megerősített majomhimlős esetet regisztráltak szerte a világon. Tény, hogy az adatok alapján nagy arányban a homoszexuális férfiak körében koncentrálódik a betegség, azonban fontos tudni, hogy bárki elkaphatja a vírust, miután közvetlenül érintkezik egy fertőzött személy bőrével. Nem csak szexuális kontaktus útján terjed, elég lehet már a bőrkontaktus is.

Bár a majomhimlőt úgy írják le, mint egy kiterjedt kiütéssel és számos folyadékkal teli elváltozással járó állapotot, az eddigi tapasztalatok alapján sokféle kiütést okozhat a bőrön, a nyálkahártyán, a szájüregben, vagy a nemi szerveken.

Amíg eddig a kiütések először laposak voltak, majd megemelkedtek, megteltek folyadékkal, majd gennyes hólyagokká váltak, melyek aztán leszáradtak és leestek, most másként jelentkeznek a tünetek: a különböző állapotú kiütések egyszerre vannak jelen az érintettek bőrén.

Az USA-ban a végbélben vagy a végbélnyíláson tapasztalt fájdalomról számolt be vérzés mellett, illetve ürítési inger is jelentkezett.

A tünetek a herpeszhez hasonlóak, éppen ezért a WHO javasolja minden esetben a kivizsgálást.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz