Ezeket látta már?

Aggasztó hírek: globális vészhelyzetnek nyilvánították a majomhimlő terjedését

majomhimlő

Aggasztó intézkedseGlobális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a majomhimlő terjedése miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet szombaton "nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek" nyilvánította a majomhimlő globális terjedését, egy szinttel a Covid-19-hez rendelt pandémiás státusz alatt. Jelenleg 75 országban 16 ezer megbetegedést regisztráltak - közölte Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója.

A majomhimlőjárvány, amely májusban kezdődött meleg férfiak körében Európában, az első olyan járványkitörés, amelyet a WHO 2020 januárjában a Covid-19 óta közegészségügyi vészhelyzetnek minősített, két hónappal azelőtt, hogy a szervezet globális világjárvánnyá nyilvánította volna.

"Olyan járvánnyal állunk szemben, amely gyorsan terjedt a világban, új terjedési módokon keresztül, amelyekről túl keveset tudunk" - mondta Tedros a WHO vészhelyzeti bizottságával folytatott megbeszélést követően. Rámutatva a majomhimlő olyan országokban való terjedésére, ahol hagyományosan nem fordul elő, valamint az emberi egészségre jelentett kockázatára,

Tedros hozzátette, hogy "mindezen okok miatt úgy döntöttem, hogy a globális majomhimlőjárvány nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet jelent".

A majomhimlő hasonló az 1980-ban felszámolt emberi himlőhöz, Nyugat- és Közép-Afrika egyes részein endémiás.

A majomhimló korai tünetei közé tartozik

  • láz,
  • fejfájás,
  • izomfájdalom,
  • hátfájás,
  • duzzadt nyirokcsomók,
  • hidegrázás és kimerültség,
  • és az érintetteknél jellegzetes bőrelváltozások alakulnak ki.

Az első európai megbetegedések szinte kizárólag meleg és biszexuális férfiaknál fordultak elő

Az egészségügyi tisztviselők megjegyezték, hogy a betegek nemi szervein is megjelentek az elváltozások. Bár nem világos, hogy a jelenlegi járvány kizárólag szexuális érintkezés útján terjed-e, Tedros kijelentette, hogy:

"ez egy olyan járvány, amely a férfiakkal szexuális kapcsolatot tartó férfiak körében koncentrálódik, különösen azoknál, akiknek több szexuális partnerük van".

Tedros felszólította a meleg férfiakat képviselő csoportokat, hogy "fogadjanak el olyan intézkedéseket, amelyek védik mind az érintett közösségek egészségét, mind az emberi jogokat és méltóságot", de a WHO vezetője nem szólította fel ezeket a férfiakat arra, hogy tartózkodjanak a szexuális tevékenységtől.

A himlő és a majomhimlő elleni kombinált vakcina gyártása folyamatban van, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és több európai ország nagyvárosaiban már kiosztották.

Bár a majomhimlő egyes afrikai törzsei a megfertőzöttek 3-6%-át megölik, a jelenlegi járvány lényegesen enyhébbnek tűnik. Tedros szerint a betegség világszerte eddig mindössze öt ember halálát okozta.

Európában legalább öt gyermek is megfertőződött

Egy nappal a WHO ülése előtt az Egyesült Államokban regisztrálták az első olyan eseteket, amelyekben gyermekek is érintettek.

"Mindkét eset "olyan egyénekre vezethető vissza, akik meleg férfiak közösségéből származnak" - mondta Rochelle Walensky, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) igazgatója a Washington Postnak, bár azt nem tisztázta, hogy ezek a gyerekek szexuálisan vagy nem szexuális úton, például a beteg ruhájával való érintkezés révén kapták-e el a betegséget.

Forrás: ma.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához