Ezeket látta már?

Ajakherpesz: ezek a legjobb természetes gyógymódok, házi módszerek

ajakherpesz, ellen, természetes gyógymód

Herpesze van? Így kezelheti otthon!

Dr. Rózsa Annamáriaa, a Dermatica bőrgyógyásza a koronavírus járvány esetén is alkalmazható módszerekre hívta fel a figyelmet.

Az ajakherpeszt vírus okozza

Az ajakherpesz olyan gyakori betegség, hogy a WHO szerint az 50 évesnél idősebb felnőttek kétharmadában jelen van az ezt okozó HSV-1, vagyis a Herpes Simplex vírus. Ugyanakkor csak a vírushordozók 30 %-ánál jelentkeznek tünetek, nagy részben az ajkakon, kisebb részben a nemi tájékon. Maga a herpesz az ajkakon és a szájon kívül bárhol megjelenhet a bőrön, még a nyelven is, és akinél egyszer jelentkezett, sajnos – a vírus kiirthatatlansága miatt – erre bármikor számíthat az élete során.

A herpesz ellenes kezelések lehetnek antivirális, antimikrobiális hatásúak, illetve immunerősítő jellegűek is. Céljuk lehet a vírus terjedésének megállítása, a további fertőzések elkerülése, a fájdalom és a diszkomfort érzet csökkentése. Ezen céloknak számos otthon is alkalmazható módszer megfelelhet, mint például az alábbiak.

- Citromot tartalmazó ajakbalzsam, tea.

- Aloe vera gél, ami úgy hidratál, hogy közben a gyulladást is csökkenti.

- Echinacea bármilyen formában, kifejezetten immunerősítésre.

- Hasznos vitaminok, mint az E-vitamin, ami segíti a sérült bőrsejtek regenerációját és a C-vitamin, ami támogatja a fertőzések ellen harcoló fehérvérsejtek működését.

Amikor még csak a bevezető tüneteknél tart a betegség, vény nélküli aciklovír vagy famciklovír tartalmú szereket érdemes beszerezni, a hólyagok felszakadása után a kenőcsök kevésbé ajánlottak, mert lassítják a beteg terület beszáradását. Helyette célszerűbb szárító és fájdalomcsillapító paszták alkalmazása, amelyek elősegítik a gyógyulást, és eredményesen csökkentik a fájdalmat.

Hívja bizalommal az Egészségkalauz.hu orvosait. Most INGYEN kipróbálhatja a szolgáltatást. Kattintson IDE!

Ezt tegyük a fertőzés elkerüléséért

-Néhány esetben előfordulhat, hogy a tünetek nem enyhülnek, sőt erősödnek, esetleg hőemelkedés, láz, fej- és torokfájás, izomfájdalom, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók is megjelennek. Ettől sem kell nagyon megijedni, többnyire elég csak tüneti szereket, fájdalom- és lázcsillapítót alkalmazni – ismerteti dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a továbbfertőződés megakadályozására és a későbbiekben a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektessünk.

- Ne érjünk hozzá az ajakherpeszhez.

- Minél gyakrabban mossunk kezet, különösen, mielőtt a herpeszt kezeljük.

- A kenőcsök, egyéb szerek felviteléhez alkalmazzunk tiszta kozmetikai kendőt, vattát. A szereket ne dörzsöljük rá a bőrre, csak finoman vigyük fel.

- A herpesz első jeleinél kezdjünk új fogkefét használni, és tegyünk ugyanígy, ha megszűntek a tünetek.

- Kerüljük a savas, sós, érdes felületű ételeket, amelyek irritálhatják a herpeszt.

- A tünetek fennállása alatt ne adjunk puszit, csókot.

Forrás: Dermatica

Forrás: EgészségKalauz