A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Arcüregi fertőzések: érdemes antibiotikumot adni?

#antibiotikum #fertőző betegség #terápia #vírusfertőzés
2019.01.26.
Hirdetés

A legtöbb arcüregi fertőzésnél nem segítenek az antibiotikumok, noha az orvosok rutinszerűen felírják ilyenkor - állapították meg amerikai szakemberek.

Hirdetés

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerzői úgy találták, hogy az antibiotikumok nem enyhítették jobban a páciensek tüneteit, mint a placebo, és nem is gyógyultak gyorsabban azok, akik ezeket szedték.

Arcüreg fertőzése és antibiotikum

A túlzott antibiotikum-használat veszélye, hogy a baktériumok ellenállóvá válnak velük szemben. Az arcüreg fertőzése (sinusitis) esetén nehéz megállapítani, hogy baktérium vagy vírus áll-e a gyulladás hátterében, ezért a bevett gyakorlat szerint ilyenkor inkább felírják az antibiotikumot pácienseiknek az orvosok.

Jane Garbutt kutatásvezető, a Washington Egyetem orvosi karának munkatársa csoportjával 166 arcüreggyulladással diagnosztizált páciens sorsát követte nyomon. A vizsgálat résztvevői antibiotikumot (amoxicillint) , vagy placebót kaptak tíz napon keresztül. A páciensek beszámolói alapján az derült ki, hogy nem enyhítette a betegség lefolyását az antibiotikumos kezelés. Összehasonlítva a gyógyulási időt, szintén nem találtak jelentős különbséget az antibiotikumos csoport javára.

Anthony Chow, a fertőző betegségek szakértője kiemelte, hogy az arcüregi fertőzéseknek csupán két százalékát okozzák baktériumok, a legtöbb esetben vírusfertőzésről van szó, amely nem igényel antibiotikum-terápiát.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.