Ezeket látta már?

AstraZeneca: a vérrögképződés nem zárható ki az Európai Gyógyszerügynökség szerint

astra zeneca, koronavírus, covid, oltás, vakcina

Miután több ország is felfüggesztette az AstraZeneca használatát, az EMA is megvizsgálta.

Mivel az uniós államok nagy része felfüggesztette az AstraZeneca használatát az EMA is megvizsgálta, majd kijelentették: az AstraZeneca oltása biztonságos és hatékony.

A kapcsolatot a koronavírus vakcina és a vérrögképződés között ugyan nem zárták ki, de úgy fogalmaztak, hogy az előnyei felülmúlják a kockázatait. Emellett a trombózis előfordulási valószínűségét rendkívül alacsonynak tartják, miközben az vakcina életeket ment.

Azzal kapcsolatban nem foglaltak állást, hogy lehet-e folytatni tovább a vakcina használatát ott, ahol felfüggesztették.

Ez is érdekelheti

Az AstraZenecát Nagy-Britanniában 11 millió, az EU-ban pedig 7 millió személy kapta meg. Az EMA által vizsgált gyanús esetek a következő országokból származnak: Németország 7 eset, Olaszország 3 eset, Norvégia 2 eset, Spanyolország 1 eset, Egyesült Királyság 3 eset és India 2 eset. Azt egyelőre vizsgálják, hogy ezek az oltások esetleg azonos gyártósorról kerültek-e ki.

Összesen 9 halálesetet jelentettek: általában 55 év alattiak voltak és többségük nő. A jelentés hangsúlyozza, hogy összességben az oltást követően jelentett tromboembóliás események száma alacsonyabb volt, mint az általános népességben várható. Erre alapozzák azt, hogy a vérrögképződés kockázata az oltás következtében nem növekszik. -- írja a HVG

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához