Bivalyerős a Szputnyik: jól döntött, aki az orosz vakcinával oltatott

#koronavírus #covid #szputnyik #orosz vakcina
2021.04.22.

Az orosz vakcina az összes eddig ismert Covid-19 mutáns ellen védhet, valamint új hatékonysági mutató került napvilágra.

Az új koronavírus minden eddig ismertté vált mutációjával szemben védelmet nyújt a Szputnyik V vakcina - jelentette ki Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója a vesti.ru állami médiaportálon szerdán megjelent interjújában.

Gincburg szerint Szputnyik V-vel eddig világszerte 10-11 millió embert oltottak be. Mint mondta, az oltóanyag a SARS-CoV-2 minden ismertté vált változatával, így a brit mutáns, a dél-afrikai és a brazil mutációval szemben is védelmet nyújt, de a Gamaleja Intézet munkatársai két módszert is kidolgoztak a vakcina korszerűsítésére, ami lehetővé teszi annak módosítását a vírus jövőbeni változásaival szemben.

Az akadémikus azt állította, hogy a koronavírus védőoltás beadása után akár három évig is fennmaradhat a magas antitestszint, amihez hozzájárul a koronavírussal való állandó, az immunrendszert serkentő érintkezés. Bejelentette, hogy az év végén vagy 2022 elején a Szputnyik V már orrcsepp formájában is bevihető lesz a szervezetbe, ami különösen a gyerekek esetében könnyítheti meg a vakcinációt.

Ajdar Ismuhametov, a Covivac orosz vakcinát kifejlesztő Csumakov Központ vezérigazgatója szerdán a TASZSZ-nak azt mondta, hogy ez az oltóanyag is véd a koronavírus ismert változata ellen. Korábban a Vektor Központ is azt közölte saját EpiVacCorona elnevezésű készítményéről, hogy immunitást biztosít a brit, a dél-afrikai és a brazil mutációval szemben is.

Újabb hatásosságra vonatkozó állítás: 97,6%

Ez a hír a vakcinát forgalmazó Oroszországi Közvetlen Beruházási Alap honlapján jelent meg április 19-én.

A moszkvai Gamaleja Intézet szerint a megbetegedési rátákat tekintve az orosz vakcina hatásossága két oltás után 97,6%-os, de az Intézet igazgatója, Alekszandr Gincburg szerint még ennél is magasabb lehet.

Az eredményt az Egységes Állami Egészségügyi Információs Rendszerben (ЕГИСЗ) az oltottakról vezetett adatok alapján kapták. Eszerint 2020 december 5-től 2021 március 31-ig 3,8 millió orosz állampolgárt oltottak be mindkét részoltással. A megbetegedési ráta az oltottak között az első oltások beadásának időpontjától számítva 0,027% volt. Mindeközben a nem oltottak esetében ez a számadat ugyanezen időtartam alatt 1,1% volt. A részletes tudományos publikációt májusra ígérik. A fenti rövid hírből nem derül ki, hogy pontosan mit értenek a hatás alatt (súlyos megbetegedések, tünetes megbetegedések, egyéb).

Emlékeztetőül: az idén februárban a Lancet című angol orvosi szaklapban megjelent Fázis 3 klinikai vizsgálatokban a hatásosságot 91%-ban adták meg.

Ez is érdekelheti:

Forrás: MTI