Ezeket látta már?

Büdös mosogatószivacs - ez okozza a szagot

mosogatószivacs, konyha, baktérium, hasmenés

Nincsen annál gyomorforgatóbb, amikor az ember orrát megcsapja a mosogatószivacs szaga. Ez az oka a gyors büdösödésnek!

Gondolta volna, hogy a mosogatószivacsok hemzsegnek a baktériumoktól? Ha a higiéniáról vagy a hasmenések megelőzéséről van szó, nem árt odafigyelni a mosogatószivacsok tisztaságára sem.

Miért igazi baktériumtanya egy mosogatószivacs?

A mosogatáshoz alkalmazott szivacsok sajátos „mikroflórájában” a kutatók mintegy 360 különféle baktériumfajt mutattak ki, amik között potenciális kórokozók is találhatók. A kimutatott baktériumok közül megtalálható a Moxarella osloensis is - nagy valószínűséggel ez a faj okozza a mosogatószivacsok jellegzetes, büdös szagát is.

A mosogatószivacs habosított, üreges szerkezete ideális környezetet kínál a baktériumoknak. Ennek eredményeként olyan magas baktérium-koncentráció mutatható ki a használt háztartási konyhai szivacsokban, mint amekkora a székletpróbákban.

Mit kell tenni?

Régen az asszonyok a mosogatórongyot kifőzték, ezt a mosogatószivaccsal nem tesszük meg. A meleg vízzel való kimosása, kiáztatása, netán mikrohullámú sütőben való „hőkezelése” sem célravezető a baktériumok elpusztítását illetően. Sőt, ilyen módon épp ellenkező hatás érhető el: a meleg vizes vagy a mikrohullámú tisztítást követően az alacsony baktériumszám hamarosan megnő, és egyre inkább dominánssá válnak a magasabb stressz-toleranciájú, gyorsan növekvő, potenciálisan kórokozó mikroorganizmusok. Az előbbiek helyett jobb, ha a konyhai szivacsokat rendszeresen, legalább hetente cseréljük.

Ezekkel a módszerekkel vonhatók be a gyerekek a házimunkába - olvasson tovább!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához