Ezeket látta már?

Bulgária minden vakcinát elfogad: irány a bolgár tengerpart

Bulgária utazás, karantén, oltás, vakcina, utazási szabályok, bolgár tengerpart

A beutazáshoz regisztrálni sem kell, ha az alábbi három kitétel egyikének megfelelünk.

Bulgáriában a kormány 2021. július 31-ig meghosszabbította a „sürgősségi járványhelyzetet”. Eszerint a magyar állampolgárok a jogszabályban meghatározott alábbi három lehetőség egyikének teljesülése mellett karanténmentesen léphetnek be Bulgária területére:

1. COVID-19 elleni oltást igazoló dokumentummal. Az oltást igazoló dokumentum csak az utolsó dózis beadását követő 14 nap elteltével jogosítja fel az utazót a korlátozásmentes beutazásra. Az oltási igazolásnak tartalmaznia kell az oltott utazó nevét (az utazás során használt úti okmány szerint), a születése dátumát, az oltás(ok) beadásának dátumát, az oltóanyag fajtáját, az oltóanyag gyártóját, az oltóanyag tételszámát, a beadott dózis mennyiségét, valamint a dokumentumot kiállító ország és hatóság megnevezését.

A beutazáshoz elfogadott védőoltások:

  • Pfizer-BioNTech,
  • Moderna,
  • AstraZeneca,
  • Janssen,
  • Szputnik V,
  • Sinopharm,
  • Sinovac,
  • Covishield.

Vakcinák hatékonysága egy táblázatban: itt nézze meg, mit tud az oltása, kattintson

2. A COVID-19 fertőzésből való kigyógyulást alátámasztó dokumentummal. A korábbi fertőzést egy PCR-, vagy antigén gyorsteszt pozitív eredményével lehet igazolni, melynek tartalmaznia kell azt, hogy az utazó, a beutazástól számított 15. napnál korábban átesett a COVID-19 fertőzésen. A rendelet alapján, az utazástól számított 180. napnál korábban kiállított tesztek, Bulgária területére való belépéshez nem érvényesíthetőek. A dokumentumon szerepelnie kell az utazó nevének (az utazása során használt úti okmány szerint), a tesztet végző egészségügyi intézmény nevének, címének, elérhetőségének, a teszt időpontjának, és a pozitív teszteredménynek (kiírva: Positive).

3. 72 óránál nem régebben, hivatalos szerv által kiállított negatív PCR-teszttel, vagy 48 óránál nem régebben, hivatalos szerv által kiállított antigén gyorsteszttel. Az antigén gyorstesztek vonatkozásában csak az EU által elfogadott gyorstesztek eredménye érvényesíthető, amelyek fajtái megtalálhatók a hivatkozott rendelet mellékletében. A teszteredménynek tartalmaznia kell az utazó személyes adatait (beleértve az utazáshoz használt úti okmány számát), a tesztet végző egészségi intézmény adatait (névvel, címmel, elérhetőséggel), a tesztelés időpontját, a teszt típusát, valamint annak negatív eredményét (kiírva: Negative) latin betűkkel.

2021. május 19-től Bulgáriába való belépéskor az 5 év alatti gyermekek mentesülnek negatív PCR-, vagy antigén teszteredmény bemutatásának kötelezettsége alól.

Azon magyar állampolgárok, akik az országba való belépésnél nem tudják teljesíteni a fentebb felsorolt három feltétel egyikét, és nem rendelkeznek bolgár tartózkodási engedéllyel, a karanténkötelezettség vállalásának igénye mellett SEM léphetnek be Bulgária területére - áll a Konzuli Szolgálat honlapján.

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához