Ezeket látta már?

Fáradékony és a nyirokcsomói is megduzzadtak? Erre a betegségre is gondoljon

csókbetegség mononukleózis nyirokcsomó-duzzanat láz torokfájás

Bár csókbetegségnek is hívják, nem csak a szerelmesek kaphatják el a mononukleózist.

Dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ nemigyógyász, bőrgyógyász szakorvosa elmondta, hogy a betegség könnyen összetéveszthető a szezonális influenzával, és akár hónapokig is érezhetjük hatását.

Mi az a mononukleózis?

"A mononukleózis általában a tinédzserek és a fiatal felnőttek betegsége, amit csókbetegségnek is hívnak. Az elnevezés onnan ered, hogy a csókbetegséget okozó Epstein-Barr-vírus testnedvekkel, többek között nyállal adható tovább, ugyanakkor más vírusok (pl. a citomegalovírus) is okozhatnak a mononukleózishoz hasonló tüneteket" – magyarázza dr. Karászi Viktória, és hozzáteszi, hogy a betegséget bárki elkaphatja, az emberek többsége azonban tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel átesik a fertőzésen. Komolyabb tüneteket inkább idősebb korban tapasztalhatnak az érintettek. Mivel az Epstein-Barr vírus életre szóló immunitást biztosít a fertőzöttek számára, így aki egyszer már átesett a betegségen, a későbbiekben nem kaphatja el a mononukleózist.

Ezek a jelek utalnak a mononukleózisra

"A mononukleózis többnyire a vírusfertőzésekre jellemző tünetekkel, fáradtsággal, hőemelkedéssel, gyengeséggel, erős torokfájással kezdődik. Ha megnézzük a beteg torkát, megnagyobbodott mandulákat láthatunk, amin sárgás lepedék jelenik meg. Szembetűnőek lehetnek a szimmetrikus, főleg a nyaki régióban tapintható megnagyobbodott nyirokcsomók, illetve a testszerte jelentkező, kanyaróra emlékeztető kiütések is" – sorolja Karászi doktornő, majd hozzáteszi: a tünetekhez lép -és ritkábban májmegnagyobbodás is társulhat. Ez utóbbi esetben jobb bordaív alatti kellemetlen, feszülő érzést tapasztalhatnak az érintettek. A mononukleózis általában három-négy hétig tart, és többnyire szövődménymentesen gyógyul, de az általános gyengeség, elesettség, fáradékonyság akár hónapokon keresztül is megmaradhat.

"A klinikai kép sokszor már önmagában is sejteti, hogy mononukleózissal van dolgunk, de a diagnózist laborvizsgálattal tudjuk megerősíteni" – teszi hozzá Karászi doktornő. A mononukleózisra jellemző, hogy a vérképben megnő a fehérvérsejtek száma, illetve a betegségre jellemző atípusos limfociták jelennek meg, emellett megemelkedhetnek a májenzim értékek is.

Mire kell figyelni, ha mononukleózisa van?

"A betegségnek nincs specifikus terápiája, sok pihenést és bőséges folyadékfogyasztást javaslunk a pácienseknek. Szükség esetén fájdalom- és lázcsillapító adható, de az antibiotikum alkalmazásának nincs létjogosultsága" – ismerteti a szakember. A mononukleózis többnyire enyhe lefolyású, ezért orvosi ellátást sem igényel, ám ha heves hasi fájdalmak, komolyabb légzési, nyelési nehézségek és idegrendszeri tünetek jelentkeznek, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

"A mononukleózis megelőzésére nincs oltás, a fertőzés ellen az alapvető higiénés szabályok betartásával védekezhet. Rendszeresen mosson kezet! Ne igyon másokkal ugyanabból a pohárból vagy üvegből, és kerülje a közös evőeszköz-használatot is" – tanácsolja dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ szakembere.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megnagyobbodott nyirokcsomó: jelezhet-e rákot akkor is, ha nem fáj?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vírusfertőzés

Forrás: Infektológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához