Egy adag vakcina is elég lehet annak, aki már átesett a koronavíruson

#koronavírus #Covid-19 #koronavírus oltás #vakcina
2021.03.02.

Elég lehet a Covid-19 védőoltás egyetlen dózisa azoknak, akik korábban már túlestek a koronavírus-fertőzésen – állítják új kutatások.

Azoknál, akik korábban már megfertőződtek az új típusú koronavírussal és sikeresen kigyógyultak a betegségből, elegendő lehet egyetlen adag vakcina, vagyis esetükben nincs szükség ismétlőoltásra ahhoz, hogy megfelelő immunválaszt adjon a szervezet – derítették ki kutatók.

Elég egyetlen dózis koronavírus vakcina?

„Azok, akik korábban már átestek a COVID-19-en, gyorsabban és nagyobb mennyiségben képesek antitesteket gyártani a fertőzés ellen, mint azok, akiknek a szervezete még nem találkozott a vírussal” - mondta dr. Viviana Simon, fertőző betegségekkel foglalkozó mikrobiológus professzor, az egyik kutatás vezetője.

Vagyis, a korábban már megfertőződötteknél nem szükséges a második adag, ún. booster-oltás.”

A szakemberek szerint ez az új információ hatékonyabbá teheti a védőoltási terveket, hiszen jó néhány adag vakcina „megspórolható” vele. Plusz, valószínűleg az oltási kedvnek is jót tesz, hiszen csökkenti annak az esélyét, hogy valaki a védőoltás után kellemetlen panaszokat, fejfájást, izomfájdalmakat tapasztal meg. Ahhoz azonban, hogy ez az eljárási rend hivatalos ajánlássá váljon, és be is vezessék azt, további vizsgálatokra van szükség. Ez pedig akár hónapokig is elhúzódhat.

Mindkét kutatásba olyan amerikai egészségügyi dolgozókat vontak be, akik korábban már átestek a koronavírus okozta betegségen. Részben azt vizsgálták, mennyi ideig tart ki a vírus elleni természetes védelem, részben azt, hogy mekkora az esélye az újrafertőződésnek. 2020 decemberétől pedig azzal is kibővítették a kutatást, hogy felmérjék, hogyan válaszol a korábbi fertőzöttek szervezete a védőoltásra.

Erős immunválasz

Az erős immunválasz még abban az esetben is jelentkezett, ha korábban nem mutatott tüneteket a fertőzött, illetve, ha a szervezetében kimutatható antitestek mennyisége viszonylag alacsony volt.

Ez is érdekelheti:

„Ha belegondolunk, maga a fertőzés olyan, mint az első adag védőoltás. Ha valaki már átesett a fertőzésen, annak már az első védőoltás erősítő, booster-hatású” - tette hozzá Simon professzor.

Más szakemberek szerint azonban nem szabad elhamarkodott döntést hozni, és csak azért lemondani a második adag védőoltásról, mert korábban már megfertőződött valaki. „Több szempontot is figyelembe kell venni, és mindenképpen további vizsgálatokra van szükség” - mondta dr. Thad Stappenbeck, a Cleveland Clinic Lerner Research Institute gyulladásos betegségekért és immunológiáért felelős részlegének a vezetője. „A kétdózisú vakcina a koronavírus régebbi és új variánsai ellen is hatásos.”

Forrás: EgészségKalauz