Ezeket látta már?

Egyre több magyar nem hajlandó maszkot viselni

maszk, koronavírus, maszk nélkül, 3. hullám

A teljes nyitás ideje még nincs itt, de a szabálykövetés egyre inkább lanyhul.

Az Ipsos kutatása szerint 6 hónap után csökkent a maszkviselési hajlandóság Magyarországon. A felnőtt lakosság 70%-a oltáspárti, de a regisztráltak hatoda még nem kapta meg a várt vakcinát.

Egyértelműen nőtt az oltáspártiak tábora

Az általános oltási hajlandóság elérte 70%-os értéket. A 8% bizonytalan réteg mellett 22% az elutasítók aránya. A felnőtt lakosság fele (51%) átesett a legalább az első védőoltáson, további 11% regisztrált a vakcinára, de vagy nem hívták még be, vagy elutasította a felkínált oltóanyagot. - írja a kutatás alapján a Portfolio. Még a fiatalok körében is nőtt az oltási kedv, egyre nagyobb a hajlandóság.

Az talán eddig is sejthető volt, de a kutatás is alátámasztja, hogy a legjobban átoltott korosztály továbbra is a 60 év felettieké, míg a magasabb iskolai végzettségűek és a nagyvárosiak körében szintén átlag felettire becsülhető a vakcina általi védettség.

Egyre többen hagyják el a maszkot

A kutatás szerint a lakosság csupán 87% - a hord maszkot - ez számít a legalacsonyabb értéknek november óta. A kézmosást még ennél is kevesebben, 73% említette, mint védekezési forma.

Amíg a fővárosiak, a magasabb jövedelműek és a diplomások óvatosabbak, addig a vidékiek és a 30 év alattiak kifejezetten nyitottak és várják a rendezvényeket. Azt viszont egyöntetűen ki lehet jelenteni, hogy a budapestiek kivételével a magyarok bátran foglalnak szállást a hazai szállodákban.

A magyarok 40%-a véli úgy, hogy augusztusra megszűnnek a korlátozások, de a 60%-os többség későbbi időpontra tippel. A teljes nyitás iránti szkepticizmus nőt: sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy ha nem is minden, de a korlátozások egy része már az életünk része fog maradni.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához