Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Erre senki sem számított! Ez a halálos betegség lett gyakoribb a covid miatt

agyhártyagyulladás, meningitis, koronavírus, immunitás

A koronavírus-járvány okozta korlátozásoknak egy nem várt következménye is lett. Ez az életveszélyes betegség gyakoribb lett a fiatalok körében.

Az Egyesült Királyságban az agyhártyagyulladás eseteinek száma a diákok körében meghaladta a járvány előtti szintet, amit az immunitás hiánya okozhat - írja a brit Express, amit a promotions.hu szúrt ki. Ebbe a csoportba tartoznak a meningococcus baktériumok is, amelyek olyan életveszélyes fertőzéseket okozhatnak, mint az agyhártyagyulladás vagy a szepszis.

Agyhártyagyulladás - főleg a serdülőket és a fiatal felnőtteket érintette

A tanulmányban szerepel, hogy a koronavírus miatti lezárások és korlátozások más fertőző betegségek eseteinek visszaesését eredményezték. Az agyhártyagyulladások aránya is rekord alacsonyra csökkent tavaly szeptemberig. Utána azonban a serdülők és a fiatal felnőttek körében meredeken emelkedni kezdett.

„2021 szeptembere és novembere között az invazív meningococcus megbetegedések száma nőtt, a serdülők/fiatal felnőttek B csoportjába tartozó megbetegedések pedig meredeken emelkedtek, és meghaladták a pandémia előtti szintet.” - olvasható a tanulmányban.

Az agyhártyagyulladásos esetek 41,5 százaléka a 15 és 19 év közöttieket érintette. Még érdekesebb az a tény, hogy a 15-19 évesek és a 20-24 évesek körében igazolt esetek 84,6 százaléka egyetemre, főiskolára járt.

Alacsonyabb immunitás

A szakértők szerint az alacsonyabb szintű immunitás állhat az esetek növekedésének hátterében. „Az alacsonyabb szintű immunitás hozzájárulhat a meningococcus-esetek számának meredek növekedéséhez az egyetemekre való visszatérést követően, azonban szerológiai vizsgálatra lenne szükség ezen a korosztályon az immunitás változásainak számszerűsítéséhez a covid világjárvány során.”

Ezek az agyhártyagyulladás tünetei - olvasson tovább!

Összességében a megbetegedések száma még így is alacsony. Azonban nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a bakteriális agyhártyagyulladás az esetek 10 százalékában halálos, ezért nem szabad félvállról venni.

Forrás: promotions.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához