Kiderült: az influenza elleni oltással az Alzheimer-kór kockázata is csökkenthető

#járvány #influenza #tüdőgyulladás #Alzheimer-kór
2020.12.07.
Kiderült: az influenza elleni oltással az Alzheimer-kór kockázata is csökkenthető

Úgy tűnik, hogy az influenza és a tüdőgyulladás elleni oltások segíthetnek az Alzheimer-kór pusztító memóriavesztése elleni védelemben. Ha ez igaz, akkor a milliárd dolláros kérdést, az immunrendszer megfiatalításának problémáját is sikerül megoldani.

Svetlana Ukraintseva, a Duke Egyetem Társadalomtudományi Kutatóintézet Biodemográfiai kutatási egységének docense, az idén megjelent tanulmányban a tüdőgyulladás elleni vakcina és az Alzheimer kór lehetséges összefüggéseit vizsgálta írja a webmd.

Csapata egy nagyobb csoporton belül - 50 000 emberen - vizsgálja az oltások Alzheimer-kórra gyakorolt hatását. Azt is meg vizsgálják, hogy az oltáson és a tüdőgyulladáson kívül más oltások növelhetik-e az immunitást és védenek-e az Alzheimer-kór ellen, és hogy a fertőzések, például a tüdőgyulladás és a herpesz, hogyan befolyásolják az Alzheimer-kór kockázatát.

"Tehát nemcsak azt hasonlítjuk össze, hogy több különböző oltás hogyan befolyásolja az Alzheimer-kórt, hanem számos különböző fertőző betegséget is" - mondja. Arra számít, hogy körülbelül egy hónap múlva lesznek eredményei, ekkor közli azt is, hogy mely oltásokat vizsgálták.

Ez az Alzheimer kór 10 tipikus tünete

Koronavírus: mit tud a top3 vakcina?

Ezek a koronavírus okozta tüdőgyulladás tünetei

Tüdőgyulladás elleni oltás Alzheimer-kór megelőzésére?

Ukrajtseva több mint 5000, 65 évnél idősebb ember , akik részt vettek az amerikai Kardiovaszkuláris Egészségügyi Tanulmányban. A kutatók azt találták, hogy a tüdőgyulladás elleni oltás a 65 és 75 év közötti korosztályban akár 30%-kal is csökkentette az Alzheimer-kór kockázatát. Azokban az emberekben, akik nem hordoztak specifikus Alzheimer-kór genetikai kockázati faktort - az úgynevezett rs2075650 G-t -, az Alzheimer-kockázat csökkenése még jobb volt - akár 40%!

Ukrajtseva azt mondja, azért választotta ezt a genetikai kockázati tényezőt, mert ez segít a vér-agy gát szabályozásában. Ez azért fontos, mert ez a gát akadályozza meg a vírusok és más káros anyagok bejutását az agyba, márpedig a legyengült gát hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához.

Az influenza eleni oltás és az Alzheimer-kór

Egy másik idei tanulmányban azok az emberek, akik egy vagy több influenza elleni oltást kaptak, 17%-kal kisebb eséllyel kaptak Alzheimer-kórt. Akik ennél gyakrabban kapták meg az influenza elleni oltást, azoknál további 13%-kal csökkent az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. Úgy tűnik, hogy a a 60 éves kor előtt megkapott első influenza elleni oltás jobb védelmet nyújt, mint 70 éves korban beadva.

"Összességében azt tapasztaltuk, hogy az influenza elleni oltások és a gyakoribb influenza elleni oltás kevesebb Alzheimer-kóros esettel jártak együtt"

- mondja Albert Amran, az UTHealth McGovern Medical School negyedik évfolyamának orvostanhallgatója.

Nem ez az egyetlen olyan tanulmány, amely összekapcsolják az oltásokat az Alzheimer-kór csökkent kockázatával. Egy régebbi, 4000 fős, 65 éves és annál idősebb emberek körében végzett kísérlet tanulmánya szerint a diftéria, a tetanusz, a gyermekbénulás vagy az influenza elleni oltást felvett embereknél alacsonyabb a demencia kockázata. Egy másik tanulmány szerint azok krónikus vesebetegségben szenvedők, akik influenza elleni oltást kaptak, 30-40% -kal kisebb eséllyel kaptak demenciát, mint azok, akiket nem oltottak be.

Hogyan védhetnek az oltások az Alzheimer-kór ellen?

A kutatók nem tudják pontosan, de van néhány elméletük. "Talán maga a vírusfertőzés megelőzése védhet a fertőzés neurológiai [agyi] szövődményei ellen" - mondja Amran.

Egy másik lehetőség általában az immunrendszerre összpontosít. Az öregedéssel az immunrendszerünk gyengül, és nem tud olyan gyorsan vagy olyan erősen reagálni a vírusokra és más fenyegetésekre, mint fiatal korunkban. Ezzel pedig annak a képessége csökken, hogy a káros anyagokat kizárja az agyunkból, vagy hogy hatékonyan közreműködjön az agyban bekövetkező károk helyreállításában.

A vakcinák nemcsak megakadályozzák a fertőzés egy adott típusát, hanem az immunrendszer általános megerősödését is jelenthetik.

Lehet, hogy ez az aktivált immunválasz több hónapig vagy évig tart, ami lehetővé teszi, hogy egy csomó más betegség ellen is védelmet nyújtson" - mondja Ukraintseva.

Természetesen az is lehetséges, hogy az oltott emberek egészségtudatosabbak, jobban gondoskodnak egészségükről, ami segít megvédeni őket az Alzheimer-kórtól. Mindkét tanulmány szerzői megpróbáltak kontrollálni feltevéseiket az egészséges életmódú embereken, de nem tudták megerősíteni, hogy ezek szerepet játszottak-e az Alzheimer-kór megelőzésében.

Az oltásoknak tehát a vírusfertőzés megelőzésén kívül lehet egy másik, járulékos előnyük. Mivel növelik az immunrendszer egészének reakcióképességét, segíthetnek az embereknek abban, hogy tovább éljenek - mondja Ukraintseva. "A millió dolláros kérdés azoknak az oltóanyagoknak a kiválasztása, amelynek fiatalító hatása van az immunrendszerre. Ebben az esetben két győzelmet érünk el: az Alzheimer-kór megelőzését és valószínűleg valamiféle öregedésgátló beavatkozást."

Az amerikai CDC szervezet azt ajánlja, hogy minden 6 hónaposnál idősebb ember évente kapjon influenza elleni oltást, és hogy a 65 év feletti felnőttek kapjanak tüdőgyulladás elleni vakcinát is, hogy megelőzhetőek legyenek ezek a fertőzések.

Forrás: egeszsegkalauz.hu