Ezeket látta már?

Ezt jelenti, ha oltás után nincs semmilyen oltási tünete

vakcina, mellékhatás, koronavírus, oltás

Lehet, hogy rossz a vakcina? Vagy nem indult be az immunrendszer? Mit jelent, ha az oltás utáni napokban nem érzünk semmi különöset?

Az Amerikai Egyesült Államok lakosságának a 19 százaléka már teljes mértékben oltott Covid-19 vakcinákkal. Ez azt jelenti, hogy ők megkapták a Pfizer vagy a Moderna oltások mindkét adagját, esetleg felvették a Johnson & Johnson vakcina mindössze egyetlen szükséges adagját. Egyre több tapasztalati információval rendelkezünk tehát az oltásokkal járó mellékhatásokat illetően is.

Hányinger, izomfájdalmak, hidegrázás, fáradékonyság és láz – ezek valamennyien normálisnak tekintett velejárói a védőoltásnak. Amennyiben ez a normális, akkor felmerül a kérdés, hogy kell-e aggódni azoknak, akik a vakcina felvételét követően semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak.

A szakemberek azon a véleményen vannak, hogy sem a mellékhatások megjelenése, sem pedig azok hiánya nem ad okot az aggodalomra. „Az, hogy a mellékhatások típusa és súlyossága egyéntől függően miért változó, meglehetősen komplex, és részleteiben ma sem megértett jelenség” - magyarázza dr. Abisola Olulade, San Diego-i belgyógyász.

Oltás utáni ellenanyag mérése: tényleg nem ér semmit? -szakértők válaszolnak a kérdéseinkre

Annyi azonban leszögezhető, hogy a vakcinációval járó mellékhatások az immunválasszal vannak összefüggésben, és ezzel magyarázható az, hogy az idősebb személyek – akiknek az immunrendszere gyengébb – kisebb mértékben tapasztalják meg ezeket a hatásokat. „Ha valaki védőoltást kap, akkor az oltóanyagot a szervezete idegenként ismeri fel, ami gyulladást generál. Ez a folyamat vezethet a leírt mellékhatásokhoz. Néhány embernél ez a gyulladás-generálás enyhébb lehet.”

Mitől függ, hogy hogyan reagálunk az oltásra?

Számos tényezőtől, életkortól, egészségi állapottól, genetikai adottságoktól is függ az, hogy a szervezet miként reagál az oltásra. A vizsgálatok alapján a magasabb ösztrogén-szint kifejezettebb mellékhatásokkal áll összefüggésben. 2021 februárjában megjelent adatok alapján azoknál, akik korábban már átestek a Covid-19-en, hosszabb ideig tarthat, mire megszabadulnak az oltás utáni panaszoktól. Dr. Olulade szerint a környezeti tényezőknek, a táplálkozásnak és a stressz-szintnek is lehet szerepe abban, hogy a szervezet miként reagál a védőoltásra.

A vakcinától is függ, hogy van-e mellékhatás?

A vakcina típusa is befolyásolja azt, hogy milyen gyakorisággal lép fel mellékhatás. Egy a JAMA tudományos folyóiratban megjelent közlemény szerint a második adag Moderna vakcina után az oltást felvevők 75 százaléka tapasztalt valamilyen mellékhatást. Ez az arány a második adag Pfizer-vakcinával oltottak körében 64 % volt. A legkevesebb jelentett mellékhatás az egydózisú Johnson & Johnson vakcinához köthető,- igaz, hogy a hatékonyság is ebben az esetben a legalacsonyabb. Míg a Moderna és a Pfizer 94,1%, illetve 95% hatékonyságot mutat, addig a Jonhson & Johnson vakcina összességében 72 %-os, a súlyos megbetegedéssel szemben 86%-os védelmet kínál.

Olvassa el ezt is --> Kipakolt a kórházigazgató: a fél országot elviheti a negyedik hullám

A számok arra mutatnak rá, hogy a vakcina hatékonysága nincs kapcsolatban a beadást követően fellépő mellékhatásokkal. Például, a Pfizer vakcina kipróbálása során a résztvevők körülbelül fele mondta azt, hogy valamilyen mellékhatást tapasztalt. „Miközben ők valamennyien, függetlenül attól, hogy tapasztaltak-e mellékhatásokat, magas fokú védelemmel rendelkeznek a koronavírussal szemben” – mondja dr. Olulade.

„Összegezve: ha valakinél nem lépnek fel az oltást követően mellékhatások, az nem jelenti azt, hogy a vakcina nem hatásos.”

Mindenki immunrendszere különböző, és teljesen normális az, ha valaki mellékhatásokkal reagál a védőoltásra, mint ahogy az is normális, ha mellékhatások nélkül telnek az oltást követő órák, napok.

Jó tudni, hogy a vakcinák mellékhatásai néhány napon belül elmúlnak. Aggodalomra csupán az adhat okot – az USA-beli CDC szerint -, ha több nap elteltével is tapasztalhatók a mellékhatások vagy az oltás helye 24 óra elmúltával válik még vörösebbé, érzékenyebbé vagy duzzadtabbá. Ezekben az esetekben orvoshoz fordulás javasolt.

Ez is érdekelheti:

Szerző: Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész

Forrás:

https://www.yahoo.com/lifestyle/happens-don-t-vaccine-reaction-213607620.html?guccounter=1


Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához